Amerikai tisztviselő: az USA készen áll harcolni az űrben, ha fenyegetés lép fel

Fotó: Unsplash
Világűr
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elsősorban Kínának és Oroszországnak szól a figyelmeztetés, emellett tény, hogy az USA űrfölénye egyre csökken, miközben Peking veszélyesen tör előre ezen a téren.

A The Guardian szerint Jesse Morehouse, az Egyesült Államok űrparancsnokságának (U.S. Space Force) dandártábornoka kijelentette, amennyiben a földi konfliktusok az űrben is kiéleződnének, Washington kész megvédeni ott az érdekeltségét (beleértve az USA szövetségeseit).

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Elsősorban Kínának és Oroszországnak szól a figyelmeztetés, emellett tény, hogy az USA űrfölénye egyre csökken, miközben Peking veszélyesen tör előre ezen a téren, így vélhetően ennek tulajdonítható a dandártábornok kijelentése.

A hvg.hu beszámolója alapján az űrháború első célpontjai a műholdak lennének, ugyanis azokat elpusztítva veszélybe kerülhet több kritikus infrastruktúra. Vagyis a saját érdekeltségű szatelliteket meg kell védeni, az ellenségét pedig el kell pusztítani – a tisztviselő szerint több országra is jellemző ez a hozzáállás.

Korábban Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok is tesztelte a műholdakat elpusztító rakétáit, ám az USA végül leállította ezt a projektet, mert rengeteg űrszemetet termelnek a robbantások. Kína pedig egy robotkarral felszerelt űreszközt is kifejlesztett, ami képes megküzdeni az ellenséges műholdakkal.

Morehouse kiemelte, a műholdak kilövése felesleges és önveszélyes dolog, aminek „pont annyi értelme lenne, mintha a kert végében akarnánk atombombát felrobbantani”. Ugyanakkor hozzátette, erre nem is lenne szükség, hiszen könnyen ki lehet fejleszteni olyan technológiát, ami robbantás nélkül tesz működésképtelenné műholdakat, ami némi aggodalomra ad okot.