Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,04 Ft
Euró
394,01 Ft
Font
467,77 Ft
Bitcoin
64,247 $

Amerikai tisztviselő: az USA készen áll harcolni az űrben, ha fenyegetés lép fel

Elsősorban Kínának és Oroszországnak szól a figyelmeztetés, emellett tény, hogy az USA űrfölénye egyre csökken, miközben Peking veszélyesen tör előre ezen a téren.

...svg content...Fotó: Unsplash
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A The Guardian szerint Jesse Morehouse, az Egyesült Államok űrparancsnokságának (U.S. Space Force) dandártábornoka kijelentette, amennyiben a földi konfliktusok az űrben is kiéleződnének, Washington kész megvédeni ott az érdekeltségét (beleértve az USA szövetségeseit).

Elsősorban Kínának és Oroszországnak szól a figyelmeztetés, emellett tény, hogy az USA űrfölénye egyre csökken, miközben Peking veszélyesen tör előre ezen a téren, így vélhetően ennek tulajdonítható a dandártábornok kijelentése. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

A hvg.hu beszámolója alapján az űrháború első célpontjai a műholdak lennének, ugyanis azokat elpusztítva veszélybe kerülhet több kritikus infrastruktúra. Vagyis a saját érdekeltségű szatelliteket meg kell védeni, az ellenségét pedig el kell pusztítani – a tisztviselő szerint több országra is jellemző ez a hozzáállás.

Korábban Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok is tesztelte a műholdakat elpusztító rakétáit, ám az USA végül leállította ezt a projektet, mert rengeteg űrszemetet termelnek a robbantások. Kína pedig egy robotkarral felszerelt űreszközt is kifejlesztett, ami képes megküzdeni az ellenséges műholdakkal.

Morehouse kiemelte, a műholdak kilövése felesleges és önveszélyes dolog, aminek „pont annyi értelme lenne, mintha a kert végében akarnánk atombombát felrobbantani”. Ugyanakkor hozzátette, erre nem is lenne szükség, hiszen könnyen ki lehet fejleszteni olyan technológiát, ami robbantás nélkül tesz működésképtelenné műholdakat, ami némi aggodalomra ad okot.

Jelentősen visszaesett a falusi szálláskiadók forgalma

A falusi szállásokkal foglalkozók árat emelni már nem nagyon tudnak, ehelyett a modern világ vívmányait próbálják minél inkább bevinni a helyeikre.