Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Amerikai tisztviselő: egyre több bizonyíték van a rendszerszintű háborús bűnökre

Fotó: Orosz támadás okozta tűz füstöl a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 19-én. MTI/AP/Roman Hricina
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint ezért Moszkva vezető tisztségviselőit is elő lehet venni, az ügyészek pedig követni fognak minden nyomot, bárhová is vezessenek.

Beth Van Schaack, az amerikai külügyminisztérium globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete közölte, miszerint egyre több bizonyítékuk van arról, hogy az oroszok „szándékos, válogatás nélküli és aránytalan” támadásokat hajtottak végre az ukrán civilekkel szemben.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Elmondása szerint a felszabadított területekről származó információk alátámasztják, hogy minden olyan régióban, ahol orosz katonákat vetettek be, szisztematikusan követtek el háborús bűnöket – számolt be a Sky News.

Kifejtette, hogy ebbe a civilek és hadifoglyok őrizetbe vételével kapcsolatos visszaélések, az ukrán állampolgárok erőszakkal Oroszországba történő szállítása, a kivégzésszerű gyilkosságok és a szexuális erőszak is beletartozik.

A nagykövet kijelentette, hogy az állítólagos bűncselekményekért Moszkva vezető tisztségviselőit ugyanúgy elő lehet venni, ugyanis nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy ezeket a bűncselekményeket anélkül lehetett volna elkövetni, hogy „a felelősség ne haladjon végig a parancsnoki láncon”.

Arról nem kívánt nyilatkozni, véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt is felelősségre lehetne-e vonni ennek ügyében, azonban kiemelte, hogy az ügyészek követni fogják a bizonyítékok nyomait, bárhová is vezessenek.