Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,068 $

Amerikai hírszerzési források szerint Irán hamarosan megtámadja Izraelt

A katonai akció lényegében eldőlt.

...svg content...Fotó: Iráni férfi palesztin zászlót lenget Teheránban a ramadán szent böjti hónap utolsó péntekjén, az évenkénti al-Kudsz (Jeruzsálem) napján 2024. május 5-én. Az al-Kudsz napot az iráni iszlám köztársaság alapítója, Khomeini ajatollah vezette be az 1979-es forradalom idején tiltakozásul Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli annektálása miatt, és a palesztinok melletti kiállás demonstrálására. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

Amerikai hírszerzési források szerint Irán hamarosan meg fogja támadni Izraelt, a katonai akció lényegében eldőlt. Az egyik forrás egészen pontosan azt mondta: a támadás eldöntött tény Teheránban, napokon belül fog megindulni a katonai akció. Irán izraeli katonai létesítményeket és kormányzati központokat támad majd meg.

Lakott területeket viszont nem vesznek célba – állítják a Bloomberg forrásai. A Portfolio által szemlézett cikk szerint a perzsa állam rakétákat és drónokat lő majd ki Izraelre, illetve támadást indít proxi-szervezetei segítségével is a régió országaiból. Megjegyzik, Joe Biden amerikai elnök korábban azt ígérte, az Egyesült Államok határozottan kiáll majd Izrael mellett. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Izrael pedig egyértelműen kimondta, hogy ha Irán támadást indít, ellencsapást hajtanak majd végre a perzsa állam területe ellen. Amerika és Izrael jó eséllyel Irán nukleáris programját veszi célba – emelik ki a cikkben. A 24.hu megjegyzi: Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a böjt megtörésének ünnepén elmondott beszédében válaszcsapással fenyegette meg Izraelt.

Mindez azután történt, hogy Izrael április 1-jén lebombázta az iráni konzulátust Damaszkuszban. „A gonosz rezsim hibát vétett, ezért meg kell, és meg is fogjuk büntetni” – hangsúlyozta az ajatollah, amelyre rövidesen meg is érkezett az izraeli válasz. „Ha Irán a saját területéről támadást indít, akkor Izrael válaszolni fog, és megtámadja Iránt” – közölte Israel Katz külügyminiszter.

Korábban azt is megírtuk, hogy a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadsággal foglalkozó csoport szerint legalább 112 médiaszakember vesztette életét az elmúlt hat hónapban, amióta a Hamász támadására válaszul Izrael háborút indított a Gázai övezetben. Ebben a cikkben pedig arról számoltunk be, hogy egy dandár kivételével minden izraeli csapatot kivontak a Gázai övezetből.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.