Dollár
429,75 Ft
Euró
421,24 Ft
Font
477,30 Ft
Bitcoin
19,361 $

Fordult a kocka: több amerikai LNG-szállítmány érkezett Európába, mint orosz vezetékes gáz

Fotó: EPA/Marcin Bielecki
not image

Nagy Noel

2022. július 4. - 19:19

Az Európai Unió mindent megtesz annak érdekében, hogy függetlenítse gazdaságát az orosz energiahordozóktól, amely felé több lépést is tettek.

Az egyik ilyenről a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) számolt be, amely szerint június hónapban a történelem során először több amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) érkezett a kereskedelmi blokkba, mint orosz csővezetékes gáz – írja az OilPrice.com.

Soron kívül Orbán: jön a gyármentőprogram és már dolgoznak a munkahelyvédelmi akcióterven

Fatih Birol, az IEA vezetője megerősítette, hogy ennek elsődleges oka, hogy Oroszország jelentősen csökkentette az Európai Unió területére küldött vezetékes gázt, így sokkal több amerikai szállítmányra volt igény.

Birol ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ez nem jelenti az orosz gáztól való függetlenséget, és az európai országoknak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a keresletet csökkentsék, mert kemény tél várhat rájuk.

Amellett, hogy Oroszország számottevően kevesebb gázt küldött a kontinensre, a német-orosz Északi Áramlat gázvezetéken júliusban fogják végrehajtani az éves karbantartási munkálatokat, amely miatt a vezeték egyáltalán nem fog működni.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Ezek együttes hatásaként pedig július kifejezetten kemény hónap lehet a gázszállítmányok tekintetében és Európának nagy kihívást jelenthet, hogy megtöltsék tárolóikat. Jelenleg nem áll rendelkezésre ugyanis annyi amerikai LNG, amely ezt fedezni tudná.

Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Hollandia és Lengyelország azok az európai országok, amelyek a leginkább igénybe vették az amerikai LNG-szállítmányokat, míg Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország azok, amelyek erősen függnek az orosz gáztól.