Hiába fenyegeti államcsőd Salvadort, az elnök ismét több száz bitcoint vásárolt

MTI/EPA/EFE/Esteban Biba
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 25. - 00:39

Nayib Bukele bejelentette, nem elég az az 550 egységnyi virtuális coin, amit megvásároltak, ezért a héten további 150 bitcoint vetetett a kormánnyal.

Salvador kriptoállománya múlt hétvégén 150 bitcoinnal, vagyis jelenlegi árfolyamon átszámítva 6,7 millió dollárral bővült azt követően, hogy Bukele elnök közölte, 700-ra növelik az ország összkapacitását – írta a Bloomberg.

A közép-amerikai állam volt az első ország, ahol elfogadták hivatalos fizetőeszközként a legnépszerűbb kriptovalutát, a bitcoin bevezetése azonban nem úgy sült el, mint ahogyan azt előre tervezték.

Az extrém módon volatilis coinban nem bíznak az emberek, a lakosság nagy része egyébként is készpénzt használ, és csak nagyon kevés személynek van bankszámlája, nem beszélve arról, hogy a digitális pénztárcákat sem nagyon ismerik.

A bitcoin árfolyama egyébként 16 százalékkal gyengült az elnök bejelentése után, melynek következtében az államkassza is erősen megingott. A 40 éves Bukelét sokan diktátornak tartják, hiszen olyan projektekbe áll bele, amelyek megkérdőjelezik a hitelességét, májusban például minden ok nélkül menesztette az ország összes 60 év feletti bíróját és ügyészét.

Bukele bitcoinnal kapcsolatos lépését többen úgy értelmezték, hogy csupán el szeretné vonni a közvélemény figyelmét a Salvadorban előforduló mindennapi problémákról, amelyeket viszont könnyebben lehetne orvosolni, ezt mégsem teszi meg kormányával.

Ami magát a kriptovalutát illeti, senki sem tudja, mit hozhat a jövő – szakértők egy része úgy gondolja, a globális chiphiány helyreállásával az elkövetkező években bezuhanhat az árfolyama, mások szerint a 21. század legértékesebb pénzneméről beszélhetünk.