Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Az Aldi és a Biofilter közös akciója eddig abszolút siker: 15 hónap alatt 100 tonnányi használt sütőolajat gyűjtöttek be

Fotó: Twenty20

Takács Petra

2022. április 8. - 05:02

A két vállalat együttműködése abszolút sikernek könyvelhető el, ugyanis 15 hónap leforgása alatt 100 tonnányi használt sütőolajat gyűjtöttek be a lakosságtól.

Az elmúlt 15 hónap alatt az Aldi Magyarország Bt. és a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. közösen 100 tonnányi használt sütőolajat gyűjtött vissza a lakosságtól – közölte a kiskereskedelmi bolthálózat csütörtökön az MTI-vel. Ezáltal éves szinten mintegy 15 százalékkal nőtt a Magyarországon visszagyűjtött, a környezetet jelentősen terhelő használt étolaj mennyisége.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Az Aldi és a Biofilter Zrt. 2020-ban kötött partneri megállapodást, amelynek értelmében 2020 decemberében az Aldi 11 üzletében helyeztek ki használt sütőolajgyűjtőket. Ezek számát fokozatosan növelték, és márciusban már a 100. gyűjtőpontot adták át Hajdúszoboszlón.

A közleményben kifejtik: a használt sütőolaj visszagyűjtése rendkívül fontos, mivel egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet, a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét. Magyarországon évente mintegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ebből csak körülbelül 500 tonnát gyűjtenek be.

Az Aldi ismertette: a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtőhálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik. A használt étolaj értéket képvisel, hiszen gyakorlatilag 100 százalékban újrahasznosítható – hangsúlyozzák.

Az MTI érdeklődésére közölték, hogy a Biofilter Zrt.-nek 4500 szerződéses partnere van országszerte, köztük áruházláncok, a HORECA szektor képviselői, szállodaláncok, benzinkút hálózatok, közétkeztetést végző intézmények, gyorséttermek.

A társaság 2021-ben csaknem 5600 tonna használt étolajat gyűjtött be a partnereitől, ebből 500 tonna a lakossági forrásból származott. A használt sütőolaj a biodízel iparágban hasznosul újra, amit a gázolajgyártás biokomponenseként használnak fel. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. 2008-ban nyitotta meg első áruházát Magyarországon, jelenleg országszerte 153 üzlete van, és több mint 4500 embert foglalkoztat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.