Clouds
21 Budapest
Dollár
363,77 Ft
Euró
391,50 Ft
Font
439,84 Ft
Bitcoin
23,342 $

Mióta itt jártál:

Az al-Shabaab számos feltételezett harcosával végezhettek kenyai katonák

TÉMÁK:
#Kenya #terrorizmus
Mogadishu, 2022. augusztus 21. A pusztítás nyomai a Hayat szállodánál a szomáliai fõvárosban, Mogadishuban 2022. augusztus 21-én, miután véget ért a terroristákkal folytatott tûzharc. A biztonsági erõk minden támadót megöltek, de 13 civil is meghalt, és legkevesebb negyvenen megsebesültek. A biztonsági erõk az akció során több tucatnyi civilt - köztük gyerekeket - ki is tudtak menekíteni. A közkedvelt szállodát az al-Kaida terrorhálózathoz kötõdõ al-Shabaab iszlamista milícia tagjai támadták meg és foglalták el az elõzõ napon. MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame
Afrika
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Kenyában már egy évtizede követ el támadásokat az al-Shabaab nevű terrorszervezet, megtorlásul, amiért békefenntartókat küldtek az ellenük harcoló erőknek Szomáliába.

Előzmény:

 

A kenyai biztonsági erők az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet tíz feltételezett tagját ölték meg az ország keleti részén, közölte a kormány. Emellett páncéltörő gránátokat és pokolgépeket is elkoboztak a szerdai rajtaütés során Galmagalla faluban, közölte a megyei tanácsnok helyettese, Thonas Bett a Reuters hírügynökséggel. A terrorszervezet nem kommentálta az értesüléseket.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

Az al-Kaidához köthető szervezet évek óta hajt végre támadásokat Kenyában, hogy rákényszerítse őket, vonják ki csapataikat az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó missziójából, mely a kormánynak segít az ellenük való küzdelemben.

Az al-Shabaab rendőrségeket, iskolákat, járműveket és a telekommunikációs infrastruktúrát szokta támadni az ország keleti részén, bár az utóbbi években egyre csökkenő intenzitással. 2013-ban a nairobi Westgate bevásárlóközpontban elkövetett terrortámadásukban 67 ember vesztette életét.

Az al-Shabaab már több mint egy évtizede harcol a szomáliai kormány megbuktatásáért, hogy a saját, az iszlám vallást szigorúan értelmező szabályaikat léptethessék életbe. Múlt héten egy útszélre elhelyezett pokolgéppel a kenyai közútkezelő négy munkatársát ölték meg Garissa megyében, míg kedden gránátvetővel támadtak ugyanitt egy konvojra, abban a támadásban egy ember halt meg.