Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Aktivisták azért küzdenek, hogy az ökocídium nemzetközi bűncselekménynek minősüljön

Fotó: Unsplash/Muhammad Numan
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 27. - 18:11

Ökocídiumról beszélünk, amikor egy terület ökoszisztémáit károsítják, pusztítják, vagy épp teljes mértékben megsemmisítik: az aktivisták kezdeményezése pedig e cselekmények büntethetőségét célozza, ám egyelőre megoszlanak a vélemények a büntethetőségről.

Julia Jackson kaliforniai borász már hosszú évek óta tisztában van azzal, hogy milyen fenyegetéseket hordoz magában az éghajlatváltozás: egyre intenzívebb erdőtüzek, hurrikánok, áradások, a tengerszint és a hőmérséklet folyamatos emelkedése.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Számára azonban ezek a gondolatok sajnos kézzelfoghatóak, mivel 2019-ben a Kincade erdőtűz elpusztította otthonát, amikor Sonoma megyében pusztított:

“Mindent elvesztettem, az összes holmimat. Ez pedig mélyen megrázott.”

Jackson az Egyesült Államok kilencedik legnagyobb borászati vállalatának, a Jackson Family Wines-nak második generációs tulajdonosa, s bár a vállalkozás elismert és komoly bevételt is generál, Jacksonnak az egész életét újjá kellett építenie a katasztrófa után.

Úgy határozott, csatlakozik egy globális mozgalomhoz, melynek célja, hogy az ökoszisztémákat ért tömeges pusztítását az ökocídium néven ismert nemzetközi bűncselekménnyé minősítsék, mely ezáltal büntetőeljárást is vonna maga után. Jackson és társai a Stop Ecocide elnevezésű szervezettel a múlt hetet New Yorkban töltötték, ahol az ENSZ Közgyűlésén részt vett tisztviselőkkel találkoztak.

Mindemellett tüntetéseket is szerveztek, melyek végül világszerte mintegy 450 helyszínen valósultak meg, s melyek célja az volt, hogy igazságot és “éghajlati jóvátételt” követeljenek. A tüntetéseken arra szólították fel a választókat, hogy a közelgő félidős amerikai választásokon olyan jelöltekre szavazzanak, akik ellenzik az erdőirtást, valamint korlátozni akarják az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Jackson leszögezte, nem azt akarják elérni, hogy az egyszerű, munkásosztálybeli autóvezetőket, vagy a repülők gyakori utasait vegyék elő nemzetközi bűncselekmények elkövetésének vádjával, csupán azt akarják elérni, hogy az ökocídium egyfajta gátat szabjon azoknak a kormányzati szintű döntéshozóknak, akiknek programja csak súlyosbítja az éghajlati válságot.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.