Akciófilmbe illő fegyveres rablás történt az M5-ös autópályán

not image

Kornis Vivien

2021.február.24 - 22:40

Fegyveres rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy román férfi ellen, aki társával együtt 2019 tavaszán az M5-ös autópályán gázpisztollyal felfegyverkezve kirabolt három nőt.

Az Infostart tudósításából kiderül, hogy vádirat szerint 2019. április 22-én a Németországból hazafelé tartó három román nő az M5-ös autópályán, Röszke felé utaztak egy személygépjárművel éjfél után. A sértetteket ismerő vádlott és bűntársa előre kitervelten, egy bérelt gépjárműben ülve Lajosmizse közelében a sértettek mögé soroltak, és a rendőrségihez hasonló fényjelzés segítségével félreállásra késztették a sértetteket. 

Az autót vezető nő lehúzta az ablaküveget, hogy a láthatósági mellényt, maszkot és fejfedőt viselő, rendőrnek hitt férfinak átadja az okmányait, a vádlott ekkor próbálta meg kinyitni a sértettek gépjárművének vezető oldali első ajtaját, azonban az zárva volt – ekkor a vádlott legalább négy lövést adott le a földre egy gázpisztollyal.

Ezután az ablakon keresztül benyúlt az autóba, hogy az indítókulcsot kihúzza, ám a gázpisztolyt valódi lőfegyvernek vélő sofőr megpróbálta ellökni a vádlott kezét, ekkor a férfi ököllel legalább négyszer megütötte a sértett fejét, majd végül kivette a kulcsot és kinyitotta a gépkocsi ajtaját. 

A vádlott az autót vezető sértett karját megragadta, az autóból kirángatta és az aszfaltra lökte, miközben a “Give me money!” felszólítást ismételgetve követelt tőle pénzt. A vádlott bűntársa a jobb oldali első ajtón keresztül kirángatott egy másik sértettet az autóból, aki ekkor a helyszínről megpróbált elmenekülni, de a férfi utolérte, a nőt a földre lökte, többször megütette, megrúgta és táskáját elvette. A harmadik sértett az autóból kiszállva a szalagkorláton keresztül az út túloldalára menekült. 

A vádlott és bűntársa ezután a két gépkocsiba érve elhajtott Röszke felé, majd egy térfigyelő kamera látószögében megálltak és átpakolták a sértettek értékeit a saját bérelt autójukba, és a másik gépjárművet magára hagyva a helyszínről elmenekültek.

A vádlott és bűntársa 13 ezer eurót, mobiltelefonokat, ékszereket, ruhákat és más dolgokat raboltak el a három sértettől összesen 7 millió forint értékben. A két bántalmazott sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlott bűntársa ellen Romániában indult eljárás, miután az európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vették a helyi hatóságok. A vádlottal szemben az ügyész végrehajtandó fegyházbüntetést és az országból való kiutasítás kiszabását kérte, a ügyben a Kecskeméti Törvényszék hoz majd ítéletet.