Jöhetnek az adalékanyagok az olcsó kenyerekbe?
A magyar búza minősége idén nem olyan jó, mint korábban, a termelés 70%-a takarmány minőségű. Ezt az olcsóbb kenyereknél fogjuk megérezni, ezekbe a pékek várhatóan adalékanyagokat fognak tenni.
Raskó György agrárközgazdász az RTL Reggeli vendégeként több dologról is szót ejtett. Elsőként azzal kezdte, „nyugalom van a búzafronton”, a búzaárak stabilak. Sőt, jelenleg alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt voltak.
Elmondása szerint nem várható kenyérdrágulás, s a pékek várakozása, miszerint drágán fogják beszerezni a lisztet, nem reális. Kiemelte, hazánk mellett a környező országokban is elegendő búza termett.
Ugyanakkor a Reggeliben arra is kitért: a magyar búza minősége nem olyan jó, mint korábban, a termelés 70 százaléka takarmány minőségű. Megjegyzete, a különbség a sikér- és fehérjetartalomban van, ezáltal pedig adalékanyagok nélkül nem lehet jó kenyeret sütni belőle.
„Vagyis fel kell készülni arra, hogy az olcsóbb kenyerekbe majd a pékek olyan adalékanyagokat tesznek, ami úgy összeragasztja a kenyeret” – magyarázta Raskó György, aki szerint ezen állagjavítók a frissen sütött terméket élvezhetővé teszik pár órán keresztül.
Mindemellett leszögezte, az a veszély, hogy újabb inflációs hullám elinduljon az élelemiszerárakat illetően, nem fenyeget. Továbbá az aszályhelyzetről is megnyugtatóan nyilatkozott, szerinte messze vagyunk a 2022-es állapotoktól.