Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

A világon 16 másodpercenként történik egy halvaszületés – a koronavírus-járvány csak ronthat a helyzeten

not image

Kulcsár Péter

2020. október 8. - 21:31

Az ENSZ csütörtökön közzétett jelentéséből megtudhattuk, hogy a COVID-19 pandémia következtében 2020-ban 200 ezerrel több halvaszületést regisztrálhatnak, ami sokkoló az elmúlt években tapasztalt javuláshoz képest.

Az ENSZ csütörtökön közzétett jelentéséből megtudhattuk, hogy a COVID-19 pandémia következtében 2020-ban 200 ezerrel több halvaszületést regisztrálhatnak, ami sokkoló az elmúlt években tapasztalt javuláshoz képest.

Soron kívül Putyin egyre közelebb hozza egymáshoz Oroszországot és Észak-Koreát

A halvaszületések 84 százaléka alacsony és közepes bevétellel rendelkező országokban történik, ami azt jelenti, hogy alapvető és szakszerű szülés előtti terhességi tanácsadással csecsemők életeinek ezreit menthetnék meg évente – számolt be róla az AlJazeera.

Az UNICEF ügyvezető igazgatója, Henrietta Fore elmondta, a magzat terhesség alatti elvesztése óriási tragédia a családnak, amit sokszor csendben viselnek, és súlyos mentális problémákat okozhatnak a hozzátartozóknak:

“Egy ártatlan élet elvesztésén kívül pszichológiai és pénzügyi negatív hatásai is vannak a halvaszületésnek nemcsak a nőkre, hanem a családjukra és a közösségükre nézve is. Ezeknek az édesanyáknak nem szabadna szenvedniük, segíteni kell rajtuk.”

2019-ben a 28 hetesnél idősebb magzatok halvaszületésének háromnegyede a szubszaharai Afrikában és Dél-Ázsiában történt. A jelentésben a szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvánnyal 200 ezerrel emelkedhet ez a szomorú érték.

Mark Hereward, a UNICEF adatelemzésekért felelős társigazgatója az AFP hírügynökségnek adott interjúban közölte, a fejlődő országok többségében a magzatok és a csecsemők akkor is szenvedhetnek a COVID-19 okozta tünetekben, ha az anyjuk el sem kapta a fertőzést.

“A globális gazdasági és egészségügyi válság miatt egyre súlyosabb a helyzet. Az ellátórendszerek akadozása arra kényszerítette az orvosokat és ápolókat, hogy felhagyjanak a munkájukkal, mások pedig egyszerűen félnek elmenni a kórházakba.” – tette hozzá Hereward.

Nem csupán a bábák, a nővérek és az orvosok prevenciós és tanácsadói szerepének hiánya jelent komoly gondokat, hanem az édesanyák szociális körülményei és a társadalomban elfoglalt helyük is közrejátszhat a halvaszületések megemelkedett arányához.

Amíg Nepálban például a kisebbségi kaszthoz tartozó nőknél 60 százalékkal nagyobb az esélye a halvaszületésnek a magasabb ranghoz viszonyítva, addig a kanadai eszkimó törzseknél majdnem háromszor nagyobb a magzatok elhalálozásának aránya a teljes populációhoz képest.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.