A világ legvékonyabb felhőkarcolóját építhetik meg Ausztráliában

Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ausztrál Durbach Block Jaggers építész stúdió egy mindössze 6,4 méter széles felhőkarcoló tervrajzát tette le az asztalra, amit a Sydney-i 410 Pitt Streeten építhetnek meg.

A Pencil Tower Hotel névre keresztelt szálloda épületének szélességi arányát 16:1-ben határozták meg, ezáltal alig lesz majd nevezhető felhőkarcolónak Ausztrália legvékonyabb monstruma. A 100 méter magas, csupán 6,4 méter széles építményt a 410 Pitt Streeten húzhatják fel az elkövetkező években.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

A hotelben összesen 173 szoba lesz, mindegyik emeleten hat lakosztály várja majd a vendégeket. A szálloda alapjait az alatta található hétemeletes épület fogja szolgáltatni, amelyben egy várakozó, egy folyosó és egy kávézó lesz, míg a felsőbb szinteken egy gyógyfürdő és egy hatalmas balkon kap helyet.

A tervezők szerint a vékony építmény sokkal inkább egy masszív oszlopra fog hasonlítani, mintsem klasszikus felhőkarcolókra. A Durbach Block Jaggers úgy alkotta meg az alsó emelvényt, hogy a torony párosított hátsó modern homlokzattal rendelkezzen, míg a gyógyfürdőt karcsú, boltíves tetővel és csempézett mennyezettel látták el.

A helyszín korlátai miatt a felhőkarcoló nagyrészt daruk használata nélkül épülhet fel. Miközben a hatemeletes emelvény szekció födémek felhasználásával hagyományos betonoszlopokból lesz felhúzva, addig a felső szinteket acél zsaluzattal készítik el, ezek pedig az állandó szerkezet részévé válnak.

„A hatodik szint feletti hozzáférés darukkal komoly kihívás lesz az építés során, hiszen a helyszín meglehetősen szűk” – olvasható a cég közleményében.

„Építési módszereinknek köszönhetően állandó acéllemez formákat és zsaluzatot alkalmazhatunk a falakhoz, így daru nélkül szerelhetjük őket össze. Az épület minden szempontból saját kézzel készülhet” – írták a tervezők.