A világ legvékonyabb felhőkarcolóját építhetik meg Ausztráliában

not image

Kulcsár Péter

2021.február.6 - 03:51

Az ausztrál Durbach Block Jaggers építész stúdió egy mindössze 6,4 méter széles felhőkarcoló tervrajzát tette le az asztalra, amit a Sydney-i 410 Pitt Streeten építhetnek meg.

A Pencil Tower Hotel névre keresztelt szálloda épületének szélességi arányát 16:1-ben határozták meg, ezáltal alig lesz majd nevezhető felhőkarcolónak Ausztrália legvékonyabb monstruma. A 100 méter magas, csupán 6,4 méter széles építményt a 410 Pitt Streeten húzhatják fel az elkövetkező években.

A hotelben összesen 173 szoba lesz, mindegyik emeleten hat lakosztály várja majd a vendégeket. A szálloda alapjait az alatta található hétemeletes épület fogja szolgáltatni, amelyben egy várakozó, egy folyosó és egy kávézó lesz, míg a felsőbb szinteken egy gyógyfürdő és egy hatalmas balkon kap helyet.

A tervezők szerint a vékony építmény sokkal inkább egy masszív oszlopra fog hasonlítani, mintsem klasszikus felhőkarcolókra. A Durbach Block Jaggers úgy alkotta meg az alsó emelvényt, hogy a torony párosított hátsó modern homlokzattal rendelkezzen, míg a gyógyfürdőt karcsú, boltíves tetővel és csempézett mennyezettel látták el.

A helyszín korlátai miatt a felhőkarcoló nagyrészt daruk használata nélkül épülhet fel. Miközben a hatemeletes emelvény szekció födémek felhasználásával hagyományos betonoszlopokból lesz felhúzva, addig a felső szinteket acél zsaluzattal készítik el, ezek pedig az állandó szerkezet részévé válnak.

“A hatodik szint feletti hozzáférés darukkal komoly kihívás lesz az építés során, hiszen a helyszín meglehetősen szűk” – olvasható a cég közleményében.

“Építési módszereinknek köszönhetően állandó acéllemez formákat és zsaluzatot alkalmazhatunk a falakhoz, így daru nélkül szerelhetjük őket össze. Az épület minden szempontból saját kézzel készülhet” – írták a tervezők.