Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Ez a világ legegészségesebb csokoládéja

Ez a világ legegészségesebb csokoládéja

Ez a világ legegészségesebb csokoládéja
Shutterstock/Illusztráció

Sokan bűnös élvezetként tekintenek a csokoládéra, hiszen a legtöbb változat magas cukortartalommal és kevés tápanyaggal bír.

Létezik olyan csokoládé, ami nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is: a 100%-os kakaótartalmú étcsokoládé, mely sem cukrot, sem tejet nem tartalmaz. „Az étcsokoládé egészségesebb, mint a tej- vagy fehércsokoládé, de van egy típus, amely még ennél is jobb – és nem tartalmaz sem cukrot, sem tejet.” A táplálkozástudományi szakértők ezt a kakaóbabban található jótékony vegyületekkel magyarázzák, amelyek között gyulladáscsökkentő, daganatellenes és vérnyomáscsökkentő hatású anyagok is megtalálhatók.

A cikk a videó után folytatódik

Whitney English dietetikus így fogalmazott: „Minél több kakaószárazanyagot tartalmaz egy termék, annál tápanyagdúsabb. Az étcsokoládé tartalmazza a legtöbb kakaóbabot, ezért ez a legértékesebb.” Tim Spector professzor, a ZOE alapítója pedig hozzátette: „Ha nagyon magas kakaótartalmú csokoládét választasz, akkor kisebb az esélye, hogy bármi egészségtelent fogyasztasz. Válassz olyat, amelynek a címkéjén a lehető legkevesebb összetevő szerepel – így tudhatod, hogy valóban természetes, alig feldolgozott terméket eszel.” – idézte a Mirror.

A 100%-os kakaótartalmú csokoládék közül több is elérhető az Egyesült Királyságban. A Hamilton’s Chocolatiers így jellemzi termékét: „Képzeld el, hogy egy antioxidánsokkal teli medencébe merülsz – pontosan ilyen érzés a 100%-os kakaó csokoládé fogyasztása. A kakaó tele van polifenolokkal, amelyek harcolnak az oxidatív stressz ellen, és képesek csökkenteni a gyulladást.”

A Hotel Chocolat kínálatában megtalálható a 100% Dark Chocolate Batons – Rare and Vintage, a Montezuma’s pedig szintén 100%-os étcsokoládét gyárt, amely teljesen tejmentes, így vegánok számára is ideális. A Firetree „rich volcanic chocolate” különlegessége 14 gramm fehérjét tartalmaz, és a gyártó így ír róla: A 100%-os kakaó egyedi és összetett ízeit a hosszú, lassú pörkölési folyamat hozza elő. Ez elűzi a keserűséget, és mélyen komplex ízt tár fel, amely a legigényesebb csokoládérajongókat is meglepi és lenyűgözi.”

A szakértők egyetértenek abban, hogy a csokoládé egészségessége a kakaótartalomtól függ: minél magasabb ez az arány, annál több antioxidánst és hasznos vegyületet tartalmaz, miközben a cukor és a tej teljesen hiányzik belőle.