Rövidesen luxuscikké válhat sokak kedvenc édessége
Ezen édesség kedvelőinek fel kell készülniük arra, hogy később sem javul a helyzet.
Az utóbbi hónapokban a kakaó jelentős drágulásnak indult a nemzetközi piacokon, ami közvetlen hatással van a csokoládé árára. Az árnövekedés mögött elsősorban a kedvezőtlen időjárási körülmények, továbbá a termésre lecsapó kártevők és betegségek állnak, amelyek különösen a legfőbb termelőknek számító afrikai országokat (Elefántcsontpart, Ghána) sújtják.
A Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 januárjában egy 100 grammos tejcsokoládé átlagára 1,10 euró volt, míg augusztusban már 1,50 euróba került. A tendencia a boltok polcain is megfigyelhető, ahol a 90-100 grammos csokoládék ára 1,80 és 3 euró között mozog, a nagyobb, 270 grammos táblacsokik pedig 5,50 eurótól kezdődnek – részletezik a beszámolóban.
Az Új Szó a Markíza cikkére hivatkozva felidézi: a 2023-as évben az El Niño jelenség miatt erős esőzések sújtották Nyugat-Afrikát, ami nemcsak a kakaóbabok szárítása szempontjából okozott problémát, hanem a betakarítást és a kikötőkbe történő szállítást is akadályozta. Mindemellett a magas páratartalom is kedvezett a termést pusztító betegségek terjedésének.
Ezáltal pedig sajnálatos mód tovább csökkent a termés mennyisége és minősége. Bár a kakaó ára jelenleg stabilizálódni látszik, és az év végéig nem várható további jelentős drágulás, a csokoládé kedvelőinek fel kell készülniük arra, hogy az édesség drága marad – emelik ki a cikkben.
Korábban azt is megírtuk, hogy jelentős áremelkedés várható a PET-palackoknál, a visszaváltást is érintheti: az újrahasznosított alapanyagok kötelező használata és a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt számottevően drágulhatnak a műanyag palackok.