A veszélyeztetett korúak harmada tervezi megtartani a karácsonyt családi körben

not image

Borbély Fanni

2020.december.18 - 14:38

A CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból derült ki, hogy a koronavírus-járvány miként alakítja a hazai családok karácsonyi ünneplését. A 60 év felettiek közül egyre többen döntenek az online kapcsolattartás mellett, és sokuk kihasználja az internetes vásárlás adta lehetőségeket.

A CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból derült ki, hogy a koronavírus-járvány miként alakítja a hazai családok karácsonyi ünneplését. A 60 év felettiek közül egyre többen döntenek az online kapcsolattartás mellett, és sokuk kihasználja az internetes vásárlás adta lehetőségeket.

A felmérés szerint, a 60 év feletti megkérdezettek csupán 37 százaléka tervezi a személyes, beltéri, családi körben való ünneplést, 39 százalék az online kapcsolattartás mellett döntött, 2 százalék kültéren tervezi az ünnepeket, míg 15 százalék egyelőre nem döntötte el, miként kívánja megünnepelni a karácsonyt.

Az ajándékvásárlási szokásokról is megkérdezték a résztvevőket, az adatok alapján pedig a 60 év felettiek ötöde vásárolt be személyesen, közel arányosan azzal a táborral, akik inkább megkérnek valakit, hogy intézze el helyettük az ajándékok beszerzését. A megkérdezettek 40 százaléka pedig egyáltalán nem tervez ajándékot vásárolni idén.

A felmérés eredményei azt mutatják, a 60 év felettiek többsége óvatosan kezeli a járványhelyzetet, és idén inkább az izoláció mellett döntenek, ugyanis a megkérdezettek 75 százaléka jelezte, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta sokkal kevesebbet mozdul ki otthonról, 14 százalékuk egyáltalán nem hagyja el a lakhelyét, és a résztvevők csupán 11 százaléka jelezte, hogy a járványhelyzetben ugyanúgy néznek ki mindennapjaik, mint korábban – írja a 24.hu.

A rokonok személyes látogatását érintő kérdésre a megkérdezettek 80 százaléka válaszolta azt, hogy változó gyakorisággal, de rendszeresen találkoztak ismerőseikkel a vírus előtt, most azonban 75 százalékra tehető azon 60 év feletti polgárok száma, akik a járvány kezdete óta egyáltalán nem kerültek személyes kontaktusba ismerőseikkel.

A járványhelyzet talán az idősebb generációt sújtja a legkeményebben, ugyanis többségében egyedül élnek, megszokott napi rutinjuk felborult, a személyes családi kontaktusok hiánya pedig könnyen vezethet depresszióhoz. A modern technológia némiképp javít a helyzeten, a megkérdezettek 96 százaléka rendelkezik ugyanis vezetékes telefonnal, közel 70 százalékukhoz be van kötve az internet is, bár a legtöbben, azaz a résztvevők 74 százaléka választja inkább a telefonos kapcsolattartást, 27 százalékuk pedig az interneten keresztül lép kapcsolatba a családtagokkal.

A felmérés során kiderült, hogy a 60 év felettiek többsége, pontosabban a megkérdezettek 71 százaléka a járvány ellenére is személyesen intézi az élelmiszer vásárlást, az orvosi vényeket azonban meglepően sokan, a résztvevők 71 százaléka íratja fel telefonon keresztül.

A bankolásra vonatkozó kérdéskör esetében a megkérdezettek harmada jelezte, hogy rendelkezik bankszámlával, 27 százalékuk internetbankot, 10 százalékuk pedig mobilalkalmazást használ. A kártyás vásárlást a 60 év felettiek 71 százaléka választja a személyes vásárlások alkalmával, 63 százalék pedig szívesen vesz fel készpénzt is az automatákból.