Clouds
21 Budapest
Dollár
344,43 Ft
Euró
369,39 Ft
Font
428,66 Ft
Bitcoin
25,796 $

A tengeri ökoszisztémát fenyegeti a hatalmas mennyiségű antarktiszi jégveszteség

Greenbox
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Egy nemzetközi kutatócsapat drámai felfedezésre jutott az Antarktisz mellett található Weddell-tenger nyári jegével kapcsolatban

Egy nemzetközi kutatócsapat drámai felfedezésre jutott az Antarktisz mellett található Weddell-tenger nyári jegével kapcsolatban, ugyanis 2015 óta nagyjából 1 millió négyzetkilométernyi területtel csökkent a jégsapka, ami hatalmas veszélyt jelent a tengeri életre.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

Az Antarktiszt mindannyian jól ismerjük: a fagyos kontinens, ahol akár több kilométer vastagságú jégpáncél is kialakult. A kontinens melletti tengerekben azonban már más a helyzet, a jég egyáltalán nem statikus, az időjárás és a hőmérséklet befolyásolják a tengeri jég sorsát, ami az elmúlt években inkább negatív irányba történt.

Erre szolgáltattak egy idevágó, és rendkívül tragikus példát brit, indiai, kínai és új-zélandi kutatók egy közös tanulmány során. A csapat a Weddell-tenger jégsapkájának alakulását vizsgálta a kiterjedéséről készített műholdas felvételek és az 1970-es évek végétől összegyűjtött időjárási adatok elemzésének segítségével.

A kutatómunka szerint több okra vezethető vissza, hogy a nyári jég kiterjedése a harmadával csökkent, egyrészt 2016-ban és 2017-ben rendkívül heves viharok rázták meg a Weddell-tenger környékét, amik nagyobb jégtömbök széttöredezéséhez vezettek. A kisebb tömbben lévő jegek pedig természetesen sokkal gyorsabban olvadnak, mint a nagyobbak.

Ennek hatására olyan jelenséget is azonosítottak a tudósok, amire közel 50 éve nem volt példa, vagyis, hogy a zömök jégsapka közepette nyílt vizet találtak. Az egyik kutató szerint az Antarktisz jege azért is lenyűgöző, mert a 70-es évektől kezdve folyamatosan csak nőtt kiterjedésben, de az elmúlt öt év során szinte egyik pillanatról a másikra a harmadára csökkent, különösen a Weddell-tengeren.

Ennek pedig hatalmas hatása van az óceáni kórforgásra és a vízi ökoszisztémára, jóformán a tengeri állatok életét sodorja veszélybe ez a tendencia. Ennek az a fő oka, hogy a legtöbb növény és állat a tengeri jég jelenlétéhez viszonyítva alakította ki az életmódját, így annak megszűnése felborítja az egész táplálékláncukat, legyen szó planktonokról, vagy épp bálnákról.

Mindez pedig hosszú távon jelenthet égető problémát, mivel egyelőre azt sem lehet pontosan megjósolni, visszafordítható-e ez a súlyos jégveszteség. Rendkívül fontos megérteni ennek az okait, és kialakítani egy megoldási tervet, főleg abban az esetben, ha a jégsapka mérete továbbra is csökkenő tendenciát fog mutatni.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/a-jeges-tenger-sokkal-hajlamosabb-a-savasodasra-mint-azt-korabban-gondoltak/