A távolságtartás tönkrevághatja a vendéglátóipart
Nehéz olyan gazdasági ágazatot megnevezni, amelyben nem okozott volna jelentős mértékű kárt a koronavírus-járvány, azonban van néhány iparág, ami a pandémia okozta bezárásokat hangosabb segélykiáltással szenvedi meg: ilyen a vendéglátás is.
Egy georgiai étteremtulajdonos, Ryan Pennice esete sajnálatos módon szemlélteti a vendéglátóiparban uralkodó állapotokat: habár már megkapta az engedélyt arra, hogy kinyithassa a március 16-a óta zárva tartó éttermeit, ő erre két okból sem hajlandó: egyrészt félti a vendégek és az alkalmazottak egészségét, másrészt a távolságtartási szabályok miatt képtelenek lennének a profittermelésre..
Pennice kénytelen volt a 120 alkalmazottja közül 80-at vagy kényszerszabadságra küldeni, vagy egyenesen elbocsátani a járvány következtében. Nem Pennice azonban az egyetlen, akinek ehhez kellett folyamodnia, a vendéglátóipar különböző egységeinek tulajdonosai ugyanis globális viszonylatban is példátlan kilátástalanságba kerültek.
Világszerte éttermi alkalmazottak, presszókban és kocsmákban dolgozók milliói vesztették el a munkájukat a valamennyi országban bevezetett merev korlátozások miatt, amelyek értelmében ideiglenesen bezárattak közel mindent, hogy a járványt valamelyest fékezni tudják.
Ugyan már számos helyen enyhítenek a kijárási korlátozásokon, az éttermek és bárok újranyitása sok helyen nem szerepel az elsődleges feladatok között, mivel úgy tekintenek rájuk, mint a koronavírus terjedésének potenciális melegágyára.
Az éttermek tulajdonosai és menedzserei pedig példátlan kihívással állnak szemben, ami az egész vendéglátóipart aláaknázhatja. A távolságtartás betartásával hosszú ideig nem láthatnak profitot, ami az egyébként is ingatag lábakon álló éttermeknek megpecsételheti a sorsát. A profithoz vendégek kellenek, mégpedig sokan, de a távolságtartás okán nagymértékű limitálásra van szükség.
A vendéglátóiparban kialakult üzleti modell, ami eddig rendesen tudta termelni a hasznot, nem összeegyeztethető a távolságtartással. Amennyiben nem érkezik valahonnan támogatás a szektorba, akkor előfordulhat, hogy egyes országokban soha nem nyit ki újra a kedvenc éttermünk.
Európa egyik legnagyobb gazdaságát sem kíméli a vírus: