Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,93 Ft
Bitcoin
16,621 $

A nyájimmunitás eléréséig “nem lenne felelős döntés” a korlátozások feloldása

not image

Kolláth Benjámin

2021. január 26. - 14:13

Rusvai Miklós, az MTA víruskutatója szerint a korlátozások feloldásáról addig nem kellene beszélni, amíg az oltási kampánynak köszönhetően elérjük a nyájimmunitást, ez azonban szerinte nem biztos, hogy nyár előtt meglesz.

Ötmillió ember – ennyit kell beoltani a koronavírus ellen az Indexnek interjút adó Rusvai Miklós szerint ahhoz, hogy Magyarország elérje a nyájimmunitást, ez nagyjából tízmillió oltásra elegendő vakcinát jelent, lévén a legtöbb hatóanyagot két dózisban kell beadni – január 26-áig egyelőre közel 150 ezer beoltottnál tartunk. Rusvai szerint nem valószínű, hogy ezt nyár előtt el tudjuk érni:

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

“A vártnál lassabb ütemben érkezhet a Pfizer- és a Moderna-vakcina, de nemsokára megkaphatja az európai uniós engedélyt az AstraZeneca (AZ), esetleg a Johnson & Johnson oltóanyaga, a kínai Sinopharmé pedig a magyar jóváhagyást. Ám nyár előtt így sem hiszem, hogy el tudjuk érni a megfelelő átoltottsági szintet. A felsorolt gyártók szállítmányaival együtt is nagyjából a nyájimmunitáshoz szükséges lakosságszám felénél tartanánk.”

Ennek tudatában Rusvai úgy gondolja, hogy ahhoz, hogy megakadályozzuk egy harmadik hullám kialakulását, mindenképpen tartani kell a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozásokat: “A jelenlegi korlátozások mellett elkerülhetőnek vélem, hogy kialakuljon a harmadik fertőzési hullám. Most a második hullám lecsengését várjuk, ami akkor következhet be, ha a kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen kezeltek száma, illetve a napi halálozási és új fertőzési szám a szeptemberi szintre csökken.”

Szerinte fontos, hogy semmiképpen ne történjen meg túl korán a korlátozások feloldása, mert amennyiben még a második hullám letörése előtt indítjuk el, akkor borítékolható, hogy tavasszal megérkezik a harmadik is, ám ha májusig ki tudjuk védekezni a dolgot, a jó idő megérkeztével és az oltási kampány folytatásával irányítás alá vonhatjuk a járványt:

“Akár lesz harmadik hullám, akár el tudjuk kerülni, a vakcinázással nem szabad leállni. Üdvös lenne, ha az oltási hajlandóság nem csökkenne nyáron sem, mert akkor meg tudnánk előzni, hogy ősszel elinduljon a negyedik hullám, és a korlátozásokat is hamarabb fel lehetne oldani.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.