A nagy újévi fogadalmak helyett érdemes kisebb tétekben játszani

not image

Takács Petra

2019. december 30. - 13:45

Közeleg az év vége, ezzel együtt pedig a jövő évet illető gondolatok is megfogalmazódnak a fejekben, ám fontos, hogy túl nagy elvárásokat ne támasszunk magunkkal szemben.

Az év ezen szakaszában mindenki azon kezd el gondolkodni, hogyan is tudná jobbá tenni az életét a következő évben. Talán elkezdünk majd futni, vagy épp több időt tölteni a családunk, szeretteink körében, de igazából bármi is a cél 2020-ra, sokkal sikeresebbek lehetünk, ha a nagy dolgok helyett több kisebb célt tűzünk ki magunk elé.

Mindannyian próbálunk megoldást találni a problémáinkra, aminek folyamata egy döntéshozatallal indul: vagy teszünk valamit, vagy épp nem teszünk semmit. Mindezzel semmi probléma nincs, az viszont már okozhat gondokat, ha a mértékletesség helyett túl nagy tettekben gondolkodunk, ebben az esetben ugyanis sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy kudarcot vallunk.

Csak, hogy egy példával érzékeltessük a dolgot, az, aki még életében nem járt edzőteremben, fölöslegesen ígéri meg magának, hogy 2020-tól kezdődően minden nap ott lesz, mert képtelen lesz betartani, ami csalódáshoz vezet. Ahelyett, hogy azt mondjuk, jövőre megszabadulunk 15 kilogramm súlyfeleslegtől, bontsuk ezt fel több, könnyebben megvalósítható részre, és tűzzük ki célnak azt, hogy többet fogunk sétálni, egészségesebben fogunk étkezni, és így tovább, ezek teljesítése ugyanis ugyanúgy meghozza majd a kívánt eredményt, csak épp a céljainkat több kisebb darabra osztottuk, amiknek teljesítése újabb motivációt adhat majd a projekt folytatásához.

Néha előfordul, hogy saját személyiségünket szeretnénk megváltoztatni, jobb emberré akarunk válni, ám ez is csak úgy működhet, ha ennek folyamatát részekre osztva valósítjuk meg. A változás jó dolog, ám ezen a téren egy éjszaka alatt nem lehet nagy dolgokat véghez vinni, az erőltetett menet pedig először stresszt, majd jó eséllyel bukást okoz, ezért fontos, hogy a kitűzött cél felé apró lépésekkel haladjunk.