Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,612 $

A Mars-expedíció lassan egy újabb mérföldkőhöz érkezik

Fotó: NASA
Tudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szakemberek hatalmast reményt fűznek a Mars-misszió legújabb akciójához, a tervek szerint ugyanis az Ingenuity névre keresztelt apró helikopter távolról is irányítható lesz.

Habár az Egyesült Államok a 2024-es évet tűzte ki a Hold-expedíciók várható dátumaként, erre valószínűleg még 2028-ig várnunk kell, azonban addig sem maradunk felfedezés nélkül, hiszen jelenleg is elképesztő kutatási folyamatok zajlanak a Marson.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

A Mars-expedíció eddigi legnagyobb híre a NASA Perseverance névre keresztelt marsautójának landolása volt a bolygón, mely február 18-án érkezett meg a Marsra, és azóta is sikeresen fedezi fel a 45 kilométer széles Jezero-krátert.

A misszió következő nagy mérföldköve az Ingenuity, egy kis helikopter telepítése lesz, amelyet a rover alatt helyeznek el. A Perseverance jelenleg a bevetési zóna felé tart, egy sík, nagyrészt szikláktól mentes, 10×10 méteres földterület felé.

Odaérve a talajra fogja helyezni az Ingenuityt és elhajt, ennek előkészületeként pedig a rover március 21-én ledobta a gitár alakú pajzsot, amely a helikoptert védte.

A földre kerülve az Ingenuity megkezdi próbaútjainak sorozatát, s amennyiben ez sikerül, akkor az emberiség első irányított repülése lesz egy másik bolygón, az ehhez kapcsolódó kísérletek pedig legkorábban április 8-án kezdődnek majd meg.