Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,75 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
64,253 $

A Mars-expedíció lassan egy újabb mérföldkőhöz érkezik

Szakemberek hatalmast reményt fűznek a Mars-misszió legújabb akciójához, a tervek szerint ugyanis az Ingenuity névre keresztelt apró helikopter távolról is irányítható lesz.

...svg content...Fotó: NASA
Tudomány
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Habár az Egyesült Államok a 2024-es évet tűzte ki a Hold-expedíciók várható dátumaként, erre valószínűleg még 2028-ig várnunk kell, azonban addig sem maradunk felfedezés nélkül, hiszen jelenleg is elképesztő kutatási folyamatok zajlanak a Marson.

A Mars-expedíció eddigi legnagyobb híre a NASA Perseverance névre keresztelt marsautójának landolása volt a bolygón, mely február 18-án érkezett meg a Marsra, és azóta is sikeresen fedezi fel a 45 kilométer széles Jezero-krátert. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A misszió következő nagy mérföldköve az Ingenuity, egy kis helikopter telepítése lesz, amelyet a rover alatt helyeznek el. A Perseverance jelenleg a bevetési zóna felé tart, egy sík, nagyrészt szikláktól mentes, 10×10 méteres földterület felé.

Odaérve a talajra fogja helyezni az Ingenuityt és elhajt, ennek előkészületeként pedig a rover március 21-én ledobta a gitár alakú pajzsot, amely a helikoptert védte.

A földre kerülve az Ingenuity megkezdi próbaútjainak sorozatát, s amennyiben ez sikerül, akkor az emberiség első irányított repülése lesz egy másik bolygón, az ehhez kapcsolódó kísérletek pedig legkorábban április 8-án kezdődnek majd meg.

Újabb pénzmegvonás jöhet a szuverenitásvédelmi törvény miatt

A brüsszeli testület vizsgálja a lehetőséget.

Rekordok sora jelzi, hogy a Föld a valaha mért legforróbb napjait éli át

A Föld két egymást követő napon is megdöntötte saját hőmérsékleti rekordját, riasztó mérföldkövet állítva a globális felmelegedés történetében.