A magyar érettségi nem volt nehéz, a matek már annál inkább

Feladatlapok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a fõvárosi Kõrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvû Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én. A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. MTI/Balogh Zoltán
not image

Borbély Fanni

2021.május.4 - 16:01

Tegnap megkezdődtek az írásbeli érettségik, a magyar írásbeliket tegnap írták az érettségizők, ma pedig a matekon volt a sor, de a feladatsor nem aratott osztatlan sikert a diákok körében.

A tanulók szerint túlzottan nehézre sikeredett az idei matekérettségi, a diákok többsége szerint a feladatsor összeállítói nem voltak tekintettel arra, hogy az érintett évfolyam már több mint egy éve otthonról tanul.

Éppen ezért el is indítottak egy petíciót, melyet a cikk írása közben már több mint 1000 ember írt alá, a petícióban pedig azt kérik a diákok, hogy csökkentsék a vizsga ponthatárait, a feladatsor nehézségére való tekintettel.

“A digitális oktatás esélyt sem adott arra,hogy ismereteinket még jobban elsajátítsuk, és a lehető legjobb tudásunk szerint alkalmazzuk a feladatlap megoldásánál” – írták a diákok a petícióban.

Éppen ezért most azt kérik, hogy csökkentsék a ponthatárokat, ez pedig főként azoknak jönne jól, akik csak a kettesre hajtanak és nem szeretnének továbbtanulni, hiszen a felsőoktatási felvételin nem a vizsgák pontszáma és érdemjegye, hanem a vizsgán elért százalék számít.

A hivatalos ponthatárok szerint egy érettségiző csak akkor teljesíti a vizsgafeltételeket, ha minimum 25 százalékát éri el az összpontszámnak, azonban ha 12 és 25 százalék között teljesít, úgy az érintett diáknak szóbeli vizsgán van lehetősége javítani az eredményen.

Habár a közösségi médiában relatíve vegyes fogadtatást láthatunk, a diákok többsége kitart amellett, hogy a feladatsor összeállítói nem voltak tekintettel az otthoni tanulás nehézségeire, bár akad olyan tanuló is, aki szerint az idei matekérettségi ugyanolyan volt, mint a többi – írja az Eduline.