Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

A koronavírus miatt kitiltják Hirosima prefektúrából az olimpiai lángot

A 2020-as tokiói nyári olimpia egyik fáklyaváltó futója az Oszakától északra fekvő Szuitában 2021. április 14-én. MTI/AP/Hiro Komae
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Japánban ismét emelkedésnek induló koronavírus-esetszámokra hivatkozva kitiltotta az olimpiai váltófutást Hirosima prefektúra területéről a kormányzó.

A tokiói Olimpiát felvezető váltófutás az olimpiai fáklyával nem fogja érinteni Hirosima prefektúra utcáit, mivel majd 10 héttel a nyitóceremónia előtt ismét növekedni kezdtek a koronavírusos esetszámok, írja az AP.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Hirosima kormányzója, Juzaki Hidehiko elmondta, hogy ehelyett jövő héten egy egyszerű ceremóniát tartanak meg. Ez legalább a hatodik módosítás a fáklya útvonalán az elmúlt hetekben, de a szervezők már korábban jelezték, hogy számítanak arra, menet közben is lesznek változások.

A váltófutás március 25-én kezdődött az ország északkeleti részén és július 23-án, az Olimpia nyitóünnepségén ér véget. Tokióban és más területeken is vészhelyzetet rendeltek el május 31-ig. Az országban eddig 11000 halálesetet tulajdonítottak a betegségnek, mely Tokióban és Oszaka második legnagyobb kerületében ismét növekedésnek indult.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke Thomas Bach kénytelen volt lemondani hirosimai útját a helyzet miatt, ami azért kínos, mert a NOB hónapok óta esküszik arra, hogy a nézők és a sportolók számára is biztonságosak lesznek a játékok.

A kormányzó elmondta, hogy az esetszámok olyan gyorsan emelkednek a prefektúrában, hogy könnyen elképzelhető, hogy ismét korlátozásokat kell bevezetni, ha az emberek „nem fogják vissza magukat.” Mindeközben a japán Kyodo hírügynökség szerint Hjógo és Okajama prefektúrák sem fogják beengedni a váltót.