Hamis hatékonysági adatok közzétételével támadják az AstraZenecát az Egyesült Államokban

A 2021. március 12-én közreadott képen dolgozók csomagolják az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó fiolákat az Indiai Szérumintézet (Serum Institute of India) punei laboratóriumában január 21-én. Joe Biden amerikai elnök, valamint Japán, Ausztrália, és India vezetői azt tervezik, hogy Indiában jelentős mértékben bővítik a koronavírus elleni vakcina gyártási kapacitását. MTI/AP/Rafik Makbúl
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Órákkal azután, hogy az AstraZeneca hétfőn közzétette oltóanyagának amerikai hatékonysági eredményeit, több szakértő, akik figyelték a teszteket, azzal vádolta meg őket, hogy szelektív adatválasztással jobb színben akarták feltüntetni a vakcinát, mint amilyen.

A vádakat egy kétoldalas levélben fogalmazták meg, amit a cégnek és a hatóságoknak küldtek el, ezzel újabb botrány kezd körvonalazódni a cég oltóanyaga körül. A levelet elolvasók a New York Timesnak azt mondták, azzal, hogy nem őszintén közölték az adatokat, az egész klinikai teszt feddhetetlenségét sértették.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A levél miatt a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete kedden éles nyelvezetű közleményben tette nyilvánossá a vádakat, amelyek a vakcina hatékonyságával kapcsolatosak:

Az AstraZeneca hétfőn 79%-os hatékonyságot jelentett be a Covid-19 kialakulása ellen, a független szakértők szerint ez azonban valójában 69 és 74% között van. Amennyiben világszerte elérhető lenne, egy 69%-os hatékonyságú vakcina is segítene a járvány legyűrésében, de az, hogy nyilvánosan zajlik a vita a cég és a hatóságok között, ami roppant szokatlan és csökkenti az oltóanyagokba vetett bizalmat.

Vélhetően az Egyesült Államok gyógyszerügynöksége sem hagyja majd szó nélkül a dolgot és mivel nem ez az első ilyen eset, az ország engedélykiadói egyre nagyobb kételyekkel néznek a vakcinára, az Európában a mellékhatások miatt leállított oltási kampányokról pedig akkor még nem is beszéltünk.

A vita tárgya, hogy a teszt résztvevői közül utólag többen is igazoltan elkapták a betegséget. Emiatt a teszt felügyelői arra kérték az AstraZeneca képviselőit, hogy a beoltottak közül a koronagyanús eseteket vizsgálják át, valóban a Covid-19 okozott-e náluk tüneteket.

Ennek komoly hatása volt a vakcina hatékonysági értékére, az elemzés elvégzése után, amikor a betegséget elkapókat a nem védettek közé sorolták, a 69-74%-os hatékonysági rátát kapták meg. Hétfőn azonban azt a számot tették közzé – 79% – amely akkor keletkezik, ha a tesztek alatt a koronavírust elkapókat is a védettek közé soroljuk.

A cég kedden azzal védekezett, hogy a 79%-os szám egybeesik azokkal az adatokkal, amiket az eddigi adatok összesítése óta gyűjtöttek, ezekkel pedig ki fogják egészíteni a hétfőn közzétett részeredményt. A cég részvényei aznap így is 3,5%-ot zuhantak.