Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,07 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
456,75 Ft
Bitcoin
57,109 $

A klímaváltozás már egy atomtemetőt is veszélybe sodorhat

A Marshall-szigetek lakói joggal tartanak attól, hogy a hidegháború nukleáris hulladékait tároló Runit Dóm hamarosan víz alá kerül.

Greenbox

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A betonnal lefedett tároló jelenleg mintegy 87 800 köbméter radioaktív hulladékot tartalmaz, amelyet dolgozók temettek el annak érdekében, hogy megtisztítsák a szigetet az amerikai hadsereg atombomba-kísérletei után hátramaradt sugárzó törmelékektől.

1977 és 1980 között mintegy 4000 amerikai katona vett részt a helyszín megtisztításában, melynek kulcsfontosságú lépése volt a 35 olimpiai úszómedencével megegyezű űrtartalmú kráter kiásása, majd betonnal történő befedése. A kráterben lévő sugárzó elemek nagy része plutóniumtartalmú talaj, és olyan izotópok, amelyek belélegzése tüdőrákot okozhat. Soron kívül Belső vizsgálat indult Monoki Lehel és Sebők Vilmos viselkedése miatt a Liverpool győzelme után

Normál esetben a betonborítás megvédené a környezetet a sugárzó anyagoktól, ám 1993 óta évente mintegy 7 mm-rel növekszik a tenger szintje, amely kezdi elérni a kupola alatti talajréteget. Mindez azért jelent problémát, mert ellentétben a kupolával, a meder nem lett kiöntve betonnal, ami miatt a tengerszint-emelkedés komoly veszélyt jelent a dóm elárasztása vagy a szerkezet megrepedése szempontjából.

Jelenlegi számítások szerint 2030-ra 3-16 centiméterrel emelkedhet a tengerszint a mai adatokhoz képest, a hullámok pedig part menti árvizekhez vezethetnek. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, 2100-ra akár egyes betonelemek is víz alá kerülhetnek, így nem csoda, hogy a helyi lakosok attól tartanak, az épület károsodása ismét egészségügyi kockázatot jelentene számukra.

A kaktusz-kupolaként is emlegetett atomtemető felületén az erős hullámok miatt a közelmúltban már a repedések is megjelentek, a károsodó borítás pedig szivárgáshoz vezethet, ami miatt az anyag bejuthat a közeli tengerbe vagy lagúnába, arra kényszerítve az embereket, hogy újra elhagyják otthonaikat.

A tudósok jelenleg azt vizsgálják, milyen hatással lehet a szigetre a sugárzás:

Nincs íze, nincs illata és érezni sem lehet a radioaktivitást, szóval ez egy olyan dolog, amely észrevétlenül okozhat károkat, miközben senki sem számít rá

mondta Ken Buesseler, a Tengerészeti Intézet radioaktivitással foglalkozó részlegének vegyésze.