A kínai vakcinák beérkezésével nagy lendületet kapott az oltási kampány

Hajdúböszörmény, 2021. február 28. Nagy Imréné lakót beoltják a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája második adagjával Hajdúböszörményben, a Magyarországi Baptista Egyház Emmaus Idõsek Otthonában 2021. február 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Kolláth Benjámin

2021.február.28 - 15:21

A kormányzati statisztikák szerint 232 ezer embert oltottak be Magyarországon a koronavírus ellen az elmúlt egy hétben, ilyen hétre még nem volt példa a kampány kezdete óta.

A koronavirus.gov.hu tette közzé az oltásról a legfrissebb adatokat, ezek alapján itthon már legalább 677 682 ember kapott legalább egy dózisnyit valamilyen koronavírus elleni vakcinából, míg 249499-en már a második dózist is megkapták.

Az elmúlt 24 órában emellett a napi rekord is megdőlt, 114 ezer első dózist osztottak ki az orvosok ez idő alatt ötezer második mellett. Ez még valószínűleg korábbi adat lehet, mert bár nemrég a kormány úgy döntött, nagy jutalékot ad a háziorvosoknak, amennyiben hétvégén is oltanak, ez csak mától van érvényben.

A 60 év felettiek oltása a Sinopharm, az ez alatti krónikus betegeké pedig az AstraZeneca oltóanyagával folyik. Előbbivel napi 55, utóbbival napi 10 embert lehet beoltani praxisonként, míg a kormányzati oltópontokon a Pfizer vakcináját használják.

A harmadik hullám érkeztével, melyre Orbán Viktor hívta fel a figyelmet, az oltási terv is változhat, az elsődleges az lesz, hogy minél többen kapjanak meg legalább egy dózist a vakcinából, mivel ez is gátolhatja a súlyos betegségek kialakulását.