A fogakra is káros lehet a túlzott alkoholfogyasztás

Kiss László

2019. december 20. - 14:59

Közeledik az ünnepi időszak, ami rendszerint megnövekedett alkoholfogyasztást is jelent, ám nem árt a jelenségre odafigyelni, ugyanis több területen is problémát okozhat.

A karácsonyi és szilveszteri “szezonban” a szokásosnál jóval több alkohol fogy a világ országaiban, ami némiképp érthető is, hiszen sokan hosszú idő után most találkoznak először, amit meg kell ünnepelni, ám fontos, hogy amikor csak lehet, mindezt a mértékletességet szem előtt tartva tegyük.

Az alkohol ugyanis bár felszabadítja az embert, túlzott fogyasztása káros hatással van az egészségre, így többek között a fogakra is, számolt be róla több brit fogorvos is, akiket a Sun szólaltatott meg a témában.

A legfrissebb felmérések szerint karácsonykor a nők átlagosan legalább négy, a férfiak pedig hat pohárnyi alkoholt fogyasztanak el, ami sajnos a fogakra is rányomhatja a bélyegét. Az alkoholtartalmú italok ugyanis gyakran különböző savas hatású anyagokat és édesítőszereket is tartalmaznak, amik ártó hatással vannak a fogzománcra – hogy pontosan milyen hatással, azt képek formájában is szemléltették, amik ide kattintva érhetők el.

Dr. Christopher Orr egy másik problémára, a nyálképződés, illetve annak hiányára is felhívta a figyelmet:

A nyál természetes védelmet nyújt a fogaknak, ám ennek képződésére időre van szükség, ami nagyjából 30 perc. Ha valaki néhány órán át folyamatosan iszogat – aminek karácsonykor megvan a valószínűsége – a testednek esélye sincs arra, hogy ezt megtegye, így a sav könnyedebben jut el a fogakhoz és kezdi meg azok pusztítását.

Dr. Christopher Orr