Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,38 Ft
Euró
390,79 Ft
Font
464,33 Ft
Bitcoin
65,928 $

A fák is felelősek lehetnek a légszennyezettségért?

Los Angeles-ben új tanulmány vizsgálja a fák hatását a városi levegőminőségre.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

Meglepő eredményeket tett közzé egy nemzetközi kutatócsoport a Science folyóiratban a Los Angeles-i légszennyezés forrásairól. A tanulmány ugyanis nem mást állít, minthogy a város fái és cserjéi jelentős mértékben hozzájárulhatnak a szmog kialakulásához, különösen a magasabb hőmérsékletű napokon.

A kutatók repülőgépről végzett mérésekkel vizsgálták a különböző illékony szerves vegyületek (VOC) koncentrációját a város légterében. A vizsgálatok eredményeiből megállapították, hogy a növényekből származó terpenoidok alkotják a VOC-k legnagyobb forrását, különösen a zöldebb városrészekben és a melegebb napokon. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

Eva Pfannerstill, a tanulmány vezető szerzője ugyanakkor hangsúlyozta: „Mivel a növényi kibocsátásokat nehéz szabályozni, sokkal fontosabb az emberi eredetű szennyezés csökkentése.” A kutatás rávilágított arra is, hogy a magasabb hőmérséklet nemcsak a növényi, de az emberi eredetű VOC-kibocsátást is növeli.

Az eredmények értelmezésénél fontos szem előtt tartani a tágabb kontextust is. Jesse Smith, a Science folyóirat szerkesztője megjegyezte: „A városi légszennyezés sikeres mérséklésénél figyelembe kell venni, hogy az éghajlatváltozás erőteljesen megváltoztatja a kibocsátások mennyiségét és összetételét is.”

Szintén fontos megemlíteni, hogy a tanulmány nem azt sugallja, hogy a fák károsak lennének, hanem inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi tevékenység milyen drasztikusan befolyásolja környezetünket.

A kutatók további vizsgálatokat terveznek annak megállapítására, hogy mely növényfajok járulnak hozzá leginkább a szennyezőanyagok kibocsátásához.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.