Dollár
392,68 Ft
Euró
411,01 Ft
Font
476,63 Ft
Bitcoin
17,077 $
Brüsszel, 2021. február 9. Michel Barniert, az Európai Bizottság Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kapcsolatrendszerének ügyében illetékes fõtárgyalóját (b) fogadja Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben 2021. február 9-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hal- és húsexport az Egyesült Királyságból az EU-ba drámai zuhanást tapasztalt januárban az előző évhez képest, ami tovább fokozza a Brexitet követő káoszt.

Az Élelmiszer- és Italszövetség (FDF) szerint a legsúlyosabban érintett exportált élelmiszerek között volt a lazac, amely 98 százalékkal zuhant az előző évhez képest; a marhahús, amely 91,5 százalékkal esett vissza; és a sajt szállítása pedig 85,1 százalékkal csökkent.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Az Egyesült Királyság exportpiaca 750 millió font visszaesést szenvedett el – ez összesen 75,5 százalékos visszaesést jelent az előző januárhoz képest – közölte az FDF. A január elsején bekövetkezett Brexit során az Egyesült Királyság hivatalosan is elhagyta az egységes export gyakorlatát, ergo új vámellenőrzések és kereskedelmi szabályok léptek hatályba.

Az üzleti vállalkozások óriási zavarokra panaszkodtak a Brexit következtében, a Make UK gyártói szakszervezet például ebben a hónapban közölte, hogy tagjai háromnegyedének késedelme volt az évforduló óta, míg az Igazgatósági Intézet csütörtökön azt mondta, hogy tagjai közül minden ötödik lemondott az EU-ba történő exportálási kísérletről.

Az FDF közölte, hogy az átmeneti időszak előtti készletezés, a koronavírus hatásai mellett, hozzájárultak a negatív tényezőkhöz, azonban az esés nagy része valószínűleg az új, nem tarifális kereskedelmi akadályoknak és a “gyűjtőmozgások” összeomlásának tudható be – a hajózás típusa magában foglalja az áruk másokkal való szállítását – mely sok kkv-exportőrt elzár a lehetőségektől.

Az export az , elképesztő mértékben csökkent az összes EU-tagállamba, ugyanis több mint 80 százalékkal visszaesett olyan kulcsfontosságú országokba, mint például Németország és Írország.

Az FDF közölte, hogy 2020 januárjában Írország volt az Egyesült Királyság legnagyobb exportpiaca, amely az összes élelmiszer- és italexport mintegy ötödét képviseli, 2021 januárjában ez az érték 5 százalékra zuhant.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) a hónap elején közölte, hogy 2021 januárjában az EU-ba irányuló export 40,7 százalékkal csökkent, ami 5,6 milliárd fonttal kevesebb, mint a blokkal folytatott kereskedelem.

Az export visszaesése volt a fő hajtóereje annak, hogy az Egyesült Királyság exportja az év elején 19,3 százalékkal csökkent globális szinten. Az EU-ból származó import is elszenvedett veszteségeket, ugyanis 28,8 százalékkal, azaz 6,6 milliárd fonttal csökkent. Az ONS ezen felül az autók, gyógyszerek és gyógyszerek behozatalának nagy mértékű zuhanását jegyezte.