Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,52 Ft
Euró
388,69 Ft
Font
453,43 Ft
Bitcoin
61,542 $

Újságírókat és emberi jogi aktivistákat zaklat a fehérorosz rendőrség

Házkutatást végeztek a fehérorosz hatóságok több újságíró és emberi jogi aktivista otthonában és munkahelyén.

Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A rendőrség házkutatást végzett a Fehérorosz Újságíró Egyesület (BAJ) irodáiban és a Viasna emberi jogi központban Minszkben, az aktivisták szerint 25 embert őrizetbe vettek.

Andrei Bastunetset, a BAJ vezetőjét is letartóztatták, és legalább 10 embert fogvatartanak, ellenük büntetőeljárásokat indítottak. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

Európa történetének legnagyobb újságírok és jogi aktivisták ellen elkövetett támadásának vagyunk tanúi – szólalt meg az ügyben Boris Goretsky, az egyesület alelnöke. Hozzátette, hogy több mint 400 letartóztatásra került sor újságírók sérelmére az elmúlt fél évben, és úgy tűnik, a hatóságok még nem végeztek.

Kedden több kereskedelmi szakszervezeti vezető otthonát is átkutatták a rendőrök, számítástechnikai eszközöket és dokumentumokat koboztak el tőlük.

A Viasna egyik tagja elmondta, hogy az elképesztő elnyomásról a világnak hírt adó emberi jogi aktivisták és újságírók megfélemlítése zajlik az országban.

Fehéroroszországban augusztus 9-e óta zajlanak a kormányellenes tünetések, a demonstrációk többször példátlan mértékű erőszakba fulladtak. Megfigyelők szerint több mint 33.000 ember letartóztatására került sor, és többezer tüntetőt vertek össze brutálisan a hatóságok.

Minszkben jelenleg két újságíró ellen folynak tárgyalások, három év börtönre is ítélhetik őket, amiért tudósítottak az ellenzéki tüntetésekről.

Kína útjára indította a Csang'e-6 szondát a Hold sötét oldalának tanulmányozására

A cél, hogy felfedezzék a Hold sötét oldalát.