Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,93 Ft
Euró
386,66 Ft
Font
450,74 Ft
Bitcoin
65,407 $

Különleges mélytengeri élőlényeket fedeztek fel az antarktiszi óceánban

Nagyjából 900 méteres mélységben bukkantak rá az egyik antarktiszi jégself közelében a bizarr tengeri létformákra, amelyek alapján át kellett gondolniuk a kutatóknak az élet keletkezésével kapcsolatos elméleteket.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Weddell-tenger délkeleti részén található Filchner-Ronne jégself mélyén húzódó üledékrétegben egy szikla oldalán találták meg az egészen furcsa élőlényeket – adta hírül a The Guardian.

A jégselfek akkor jönnek létre, amikor a kontinensen lévő fagyos víztömegek a part felé áramlanak, majd az így kialakult jégtömegek elkezdenek lebegni a környékbeli tengerek felszínén. Miközben a jég sodródik az óceán felé, a talajról rengeteg kőzettörmeléket szed fel, amelyek később a tengerfenéken kötnek ki. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

Habár az antarktiszi élővilág hemzseg halaktól, férgektől, medúzáktól és krillektől, a jégselfek mélyén korábban soha nem találtak egyetlen létformát sem, hiszen ezekben a rétegekben teljes sötétség, és -2 Celsius-fok körüli hőmérsékletek uralkodnak.

A felfedezésről készült felvételeken tökéletesen kivehető két tengeri szivacsfaj, melyek szárai és kalapja egyaránt látszik, illetve mozgolódást is észre lehet venni, amelyeket apró csőférgekként és kagylókként azonosítottak a biológusok.

Az izolált vándorkövek szintén a korábban említett áramlatokkal kerülhettek a tengerfenékre, ami viszont ennél is meglepőbb, hogy még majdnem egy kilométeres mélységben extrém hidegben is képesek túlélni ezek a parányi állatok.

Fotó Dr Huw Griffiths

„Valóságos sokként ért minket a felfedezés, viszont nem készíthetünk DNS-teszteket, és azt sem tudjuk, mivel táplálkoznak vagy mióta tartózkodnak a köveken. Arról is csak találgathatunk, egyáltalán új fajok-e vagy csupán alkalmazkodóképesebb variánsokról van-e szó” – magyarázta Dr. Huw Griffiths tengerbiológus.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.