Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Több százan gyűltek össze az elhunyt orvosok és ápolók gyászolására, nagyobb védelmet követelnek

Egy perces néma csendet tartottak egy szerb kormányépület előtt a koronavírusban elhunyt orvosok és ápolók emlékezetére, melyen több száz lakos gyűlt össze.

Belgrád, 2021. január 25. Az új koronavírus elleni védõoltást kapja meg egy páciens a Belgrádi Vásár területén létesített oltóközpontban 2021. január 25-én. Szerbiában 24-én kezdõdött meg a vakcináció az öregek és az egészségügyi dolgozók oltásával. MTI/EPA/Andrej Cukic
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Szerbiában összesen 4245-en hunytak el a koronavírus-fertőzés szövődményiben, akik közül 105 fő, vagyis az elhunytak 2.5 százaléka orvos volt – írja a Reuters. A szerbiai orvosok és gyógyszerészek szakszervezete, amely az akciót szervezte, elmondta, hogy a régió egyik országában sincs ilyen magas halálozás az orvosok körében.

Ferenci Tot, légúti betegségek szakértője és a tüntetés egyik szervezője elmondta, hogy egy olyan kis ország számára, mint Szerbia, nagyon magasnak számít ez a halálozási szám, amely szerint egyértelműen a szervezeti problémákra vezethető vissza. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Mint mondták, a szomszédos Horvátországban egy, Albániában 24, míg Boszniában 23 orvos vesztette életét a vírus következtében, mely jóval alacsonyabb szám a szerb halálozásnál. A kormány viszont mindössze csak annyit mondott, hogy kivizsgálják majd a haláleseteket.

Dejan Zujovic pulmonológus pontosan tudja, hogy milyen a koronavírus ellen a frontvonalon harcolni, ugyanis Belgrádban a legsúlyosabban érintett övezetekben dolgozott. Szerinte a nagyon hosszú munkaórák, a rossz minőségű védőfelszerelések az első számú okozói a magas halálozásnak.

„Az emberek nem mennek szünetre, nem mennek pihenni, teljesen kimerültek, és az immunitásuk szenvedi meg ennek a hatását”

Predrag Kon, a szerb kormány válságtanácsának vezetője korábban hatalmas felháborodást keltett ennek kapcsán, amikor úgy fogalmazott, hogy az orvosok és az ápolók sokkal hamarabb fertőződnek meg a pihenés és a kávézgatás közben, mint amikor betegekkel dolgoznak együtt.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.