Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,95 Ft
Euró
389,46 Ft
Font
454,00 Ft
Bitcoin
64,128 $

Nem kaphatnak többé halálos ítéletet a mentális betegségben szenvedők Pakisztánban

A pakisztáni legfelsőbb bíróság döntése a jogi aktivisták szerint nagyobb mértékű börtönreformoknak engedhet utat.

Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A héten a legfelsőbb bíróság által meghozott, mérföldkőnek számító döntés értelmében nem lehet majd kivégezni azokat a fogvatartottakat, akik súlyos mentális problémákkal küzdenek.

Azt írja a The Guardian, hogy az emberi jogi aktivisták szerint az ítélet további reformoknak nyithatja meg az utat. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

A bíróság szerdán megváltoztatta a Kanizan Bibi és Imdad Ali ellen született halálos ítéletet, annak értelmében, hogy tárgyalásaik után mindkettőjüknél skizofréniát állapítottak meg. Bibit és Alit gyilkosságért ítélték el, mindketten évek óta a halálsoron töltötték büntetéseiket.

„Ha egy elítélt fogvatartottról kiderül, hogy mentális betegségek miatt képtelen megérteni a rá kiszabott büntetés indoklását és okát, akkor a halálos ítélet végrehajtása nem szolgáltatna igazságot”

– olvasható az ítélet szövegében. A legfelsőbb bíróság elrendelte az ügyészek és bírák mentális betegségek felmérésére vonatkozó képzését is.

Bibit és Alit a halálsorról egy állami fenntartású mentális egészségügyi intézménybe szállítják a döntés értelmében.

2014 óta összesen 518 személyt végeztek ki Pakisztánban és jelenleg 4225 elítélt várakozik a halálsoron.

Pakisztánban nemzetközi emberi jogi szervezetk nyomására 2008 és 2014 között leállították a halálos ítéletek végrehajtását, azonban egy 2014-es, halálos áldozatokkal végződő tálib támadást követően szigorúbb törvényeket vezettek be és megszüntették a kivégzésekre vonatkozó moratóriumot.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.

Életveszélyes állapotba került két gyermek egy ceglédi autóbaleset miatt

Többeket mentőhelikopterrel vittek kórházba a Cegléden történt súlyos baleset miatt, két gyerek életéért küzdenek az orvosok.