Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,03 Ft
Euró
392,80 Ft
Font
464,15 Ft
Bitcoin
55,485 $

„Apokaliptikussá vált a helyzet” a lázadók miatt a polgárháború szélén táncoló országban

Martin Ziguélé, a Közép-Afrikai Köztársaság korábbi miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy a fővárosban, Banguiban „apokaliptikus állapotok” kezdenek eluralkodni, mert a lázadók már teljesen körbevették a várost.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Ziguélé kihangsúlyozta, gyakorlatilag napi rendszerességgel zajlanak fegyveres harcok az országban, és már annyira súlyossá vált a helyzet, hogy fegyveres kíséret nélkül nem tudja elhagyni a fővárost – idézte a BBC. Kihangsúlyozta, a legfontosabb célja mindenkinek jelenleg az, hogy a Bangui és Kamerun keleti része közötti utánpótlási vonalat az irányítása alatt tartsa:

„Nem tudom elhagyni Banguit tetőtől talpig felfegyverkezett kíséret nélkül. Képzeljük el akkor, mi a helyzet a lakosság több tagjával. Vegyük még hozzá a kijárási tilalmat és a szükségállapotot – ténylegesen apokaliptikus helyzet uralkodik” Soron kívül Jön a nagy hőség: vasárnaptól péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztás lesz

Ziguélé elmondása szerint támogatja az ENSZ javaslatát, hogy még több békefenntartó csapatot küldjenek az országba, viszont megjegyezte, hogy a legfontosabb jelenleg az lenne, hogy a harcokban résztvevő összes fél tárgyalásban kezdjen egymással:

„A katonaság fellépése nem az egyetlen megoldás arra a közbiztonsági, humanitárius és gazdasági válságra, amely a Föld egyik legfejletlenebb országát teljes kómába küldte”

A Közép-Afrikai Köztársaság a világ egyik legszegényebb és leginstabilabb országának tekinthető, annak ellenére, hogy meglehetősen gazdag gyémánt- és urániumtartalékokkal rendelkeznek. Az ENSZ becslései szerint például a lakosság legalább felének azonnali humanitárius segítségre lenne szüksége.

Az országban már évek óta zajló konfliktus múlt hónapban vett új fordulatot a lázadók előretörésével, amelynek következtében már legalább 200 000 embernek kellett elhagynia az otthonát. A lázadók pedig olyannyira előretörtek, hogy már az ország kétharmadát az irányításuk alatt tartják, de a fő célpontjuk mégis a főváros, Bangui.

Annak ellenére, hogy Faustin Archange Toudera újraválasztását már hitelesítették, és nem találtak különösebb kivetnivalót a nemzetközi szervezetek is a választás kapcsán, a lázadók nem fogadják el a legitimitását, és el akarják távolítani. Ennek a fő oka, hogy a központi kormány kezében gyakorlatilag már csak a főváros maradt, amelyet már szintén teljesen körbevettek a lázadók.

Kiderült, mit mondott Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnak Moszkvában

Orbán Viktor egy kiemelten fontos találkozóra utazott el Moszkvába, ahol személyen találkozott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország első emberével.

Reagált a NATO Orbán Viktor moszkvai útjára

Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor megérkezett Moszkvába, hivatalosan is reagált a NATO az oroszországi találkozóra.

Messi lemásolta Ronaldót, de nem kell izgulni

Cristiano Ronaldo után Lionel Messi is kihagyott egy fontos büntetőt, de az argentin szövetségi kapitány ebből nem csinál nagy ügyet.