Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

89,3 százalékos hatékonyságot mutat a Novavax koronavírus elleni vakcina

Újabb mérföldkőhöz érkezett az orvostudomány, ugyanis bebizonyosodott, hogy a Novavax fejlesztés alatt álló covid-védőoltása 89,3 százalékos hatékonysági mutatóval rendelkezik.

Denpasar, 2021. január 14. Az új koronavírus ellen oltanak be egy egészségügyi dolgozót a Bali szigetén fekvő Denpasarban 2021. január 14-én, amikor megkezdődik az egészségügyben dolgozók és a köztisztviselők oltása a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájával Indonéziában. MTI/EPA/Made Nagi
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az előzetes adatok alapján a brit koronavírus-mutációval szemben 85,6 százalékos, míg az alapvariánssal szemben 95,6 százalékos effektivitással bír a Novavax készítménye – adta hírül a Sky News.

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Boris Johnson Twitter-bejegyzésében megerősítette a híreszteléseket, miszerint az oltóanyagot azonnal a szabályozóbizottságok elé terjesztették vizsgálatokra, így hamarosan jóváhagyhatják a szigetországban a Novavax-vakcinák alkalmazását. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Ha a testület engedélyezi a vakcinát, akkor összesen 60 millió adagot gyárthatnak le maguknak a britek a Teesside-ban található üzemben. Az effektivitással kapcsolatos kutatásokban több mint 15 ezer 18 és 84 év közötti önkéntest teszteltek, akiknek majdnem az egyharmada 65 év feletti résztvevő volt.

Dél-Afrikában 4,4 ezer HIV-pozitív páciensen is elvégezték az ellenőrzéseket, és kiderült, hogy még a gyengébb immunrendszerű AIDS-betegeknél is 60 százalékos hatékonyságot képes kialakítani a koronavírus kórokozójával szemben a Novavax vakcinája.

Az oltóanyagot normál hűtőkben könnyedén lehet tárolni, ezáltal hőmérsékleti szempontból sokkal előnyösebb, mint például az AstraZeneca vagy éppen a Pfizer készítményeinek megfelelő hőfokon való tartása.

A Novavax egyetlen adagja körülbelül 16 amerikai dollárba kerül, így valamelyest drágább, mint az AstraZeneca védőoltása, viszont olcsóbb, mint a Pfizer vagy a Moderna jelenleg elérhető vakcinája.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.