Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,70 Ft
Euró
390,65 Ft
Font
457,36 Ft
Bitcoin
61,981 $

Közel négy évig tartottak egy 2×2 méteres cellában egy közel-keleti aktivistát

A Human Rights Watch beszámolója szerint legalább négy évig tartottak egy emberi életre alkalmatlan magánzárkában egy emberi jogi aktivistát az Egyesült Arab Emirátusokban, ágy vagy matrac nélkül.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az 51 éves, mérnöki diplomával rendelkező Ahmed Mansoor 2017 decembere óta egy 2×2 méteres magánzárkában kényszerült tölteni a napjait. Mint az Independent is írja, az aktivistát mindenkitől elkülönítve tartottak a sivatag közepén található börtönben, és a földön kényszerült aludni, mivel sem ágyat, sem matracot vagy párnát nem biztosítottak a számára.

Az emberi jogi szervezet jelentése szerint Mansoort mindössze akkor engedték ki a zárkából, amikor a börtönorvoshoz ment, illetve akkor, amikor sportolni a börtön udvarára. Akkor is azonban törekedtek arra, hogy ne kerüljön emberekkel kontaktusba, ezért a többi rabot röviddel azelőtt visszaküldték a zárkájába, mielőtt az aktivista megjelent ezeken a helyeken. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

A jelentésből továbbá kiderül, hogy a raboknak is járó alapvető emberi jogokat is megtagadták tőle, mint a telefonáláshoz vagy a látogatók fogadásához fűződő jogát, valamint kiderült, hogy több sebből vérzett az a tárgyalás, melynek keretében az embertelen magánzárkába bekényszerítették.

Az Egyesült Arab Emirátusok hevesen tagadja az állításokat, amelyek a jelentésben szerepelnek – a korábbiakhoz hasonlóan, amikor felmerült a rabokkal való rossz bánásmód gyanúja – és hozzátették, a nem kormányzati szervezet torzította a valóságot, hogy az megfeleljen a politikai nézeteinek.

Már 2019-ben is megvádolták azzal az emirátusokat, hogy Mansoor akár kínzásnak is ki lehet téve a bánásmódján keresztül, ám az új jelentésben véglegesen kiderült, hogy mennyire kegyetlenül bántak vele. A Human Rights Watch igazgatóhelyettese szerint ez egy újabb bizonyíték, hogy az emirátusokban mindent megtesznek a kritikusok elhallgattatása érdekében.

Mansoort egyébként még 2018-ban ítélték 10 év letöltendő szabadságvesztésre, amiért az Egyesült Arab Emirátusok „státuszát és presztizsét”, köztük az ország vezetését merte kritizálni, legfőképpen a közösségi média különböző felületein. Mansoor a Közel-Kelet egyik legkedveltebb emberi jogi aktivistája volt, aki tevékenységét nemcsak országon belül, hanem az egész régióban gyakorolta.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.

Karddal hadonászó férfit tartóztattak le Londonban

Egy karddal hadonászó férfit tartóztattak le a londoni rendőrök, nem sokkal azután, hogy késelősről kaptak bejelentést.

Újszülött kislányt hagytak a Heim Pál kórháznál

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet babamentő inkubátorában találtak rá az újszülött kislányra.