Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Sűrű porfelhővel és lávafolyammal tört ki a Merapi vulkán

Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója november után ismét hallatott magáról, ezúttal azonban nemcsak a föld remegett meg, hanem ki is tört az óriási vulkán.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Merapi hegyoldalain vörösen izzó, sűrű lávafolyam áramlik az alsóbb régiókba. A Jáva szigetén található Yogyakarta városának határában található vulkán Indonézia egyik leggyakrabban kitörő tűzhányójának számít – adta hírül a Mirror napilap.

A Twitterre feltöltött videókon az látszik, ahogy a helyi lakosok pánikba esve rohannak az utcákon, miközben szürke és fehér füst száll fel a háttérben elterülő hatalmas hegy csúcsáról. Soron kívül Egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt?

A yogyakartai vulkanológiai és geológiai intézet vezetője, Hanik Humaida elmondta, a tűzhányó lávafolyama az eddig mért legnagyobb áramlatként értékelhető, és még a tavaly novemberi veszélyességi előrejelzéseken is túlmutat az ereje.

A helyi lakosokat figyelmeztették, hogy legalább 5 kilométeres távolságban tartózkodjanak a vulkántól. A hamu már bekerült az atmoszférába, és ausztrál geológusok regisztrálták is a szemcséket Darwin városának légterében.

Sérültekről és áldozatokról egyelőre nem tudni, a közösségi média különböző platformjain azonban egyre többen fejezik ki szolidaritásukat az aktív Merapi vulkán környékén élő lakosokkal.

A vulkán azután tört ki ismét, hogy vasárnap körülbelül hét percen keresztül morajlott, amelynek következtében a városban 3 kilométeres no-go zónát kellett kialakítaniuk a katasztrófavédelem szakembereinek. A hatóságok összesen 2 ezer embert evakuáltak, a lakosok többsége viszont a figyelmeztetések ellenére visszatért otthonába.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Újra a teljes vonalon közlekedik az M2-es metró egy utas rosszulléte után

Egy utas rosszulléte miatt egy ideig pótlóbusz közlekedett az M2-es metró érintett szakaszán Budapesten.