Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Fantasztikus térképen csodálhatjuk meg, hogyan nézett ki fénykorában a Római Birodalom

A modern számítástechnikai megoldások segítségével egy rendkívül részletes térképet készítettek a történészek.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A modern számítástechnikai megoldások segítségével egy rendkívül részletes térképet készítettek a történészek.

A hatalmas térképen a Római Birodalom valaha volt legnagyobb kiterjedését láthatjuk. A harmadik században Septimius Severus császár által uralt területek szinte lefedték egész Európát az Atlanti-óceántól az Urál-hegységig, a modern kori Skóciától a Szaharán keresztül egészen a Perzsa-öbölig. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A Római Birodalom történelmének csúcsán összesen 55-60 millió lakossal rendelkezett – feltéve, ha beleszámoljuk a nőket, a rabszolgákat, valamint azokat az embereket is, akiket hivatalosan nem tartottak római állampolgárnak – olvasható a ZME Science cikkében.

A lakosság túlnyomó része a Földközi-tenger partvidékén élt, ahol napi szinten folyt a kereskedelem a kikötőkben. A térképet Sardis Verlag rajzolta meg, aki elegáns módon illusztrálta a legfrekventáltabban használt tengeri utakat is, amelyek egy pontban végződtek – Rómában.

Habár a tengeri szállítás sokkal veszélyesebb volt a szárazföldi opcióhoz képest, mégis gyorsasága miatt főként az előbbit választották. A rómaiak előtt két évezreden keresztül rengeteg tengeri kereskedelemre épülő birodalom jött létre a Mediterráneumban, meglepő módon azonban csak a rómaiak tudták távol tartani a kalózokat a térségből.

Nemcsak óriási világítótornyokat, hanem gigantikus kikötőket is építettek, egyesítve ezzel a Földközi-tengert, vagy ahogyan latinul hívták, a Mare nostrumot, vagyis a „mi tengerünket”.

Miután Septimius Severus meghalt, az őt követő összes uralkodót rövid időn belül meggyilkolták, Róma pedig saját nagyságának áldozataként az összeomlás szélére került, hála a korrupciónak, ami teljesen erodálta az addig jól bevált politikai rendszert, kirobbantva a polgárháborút, ezáltal lehetőséget adva a barbár népek térnyerésének.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.