Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,424 $

A januári hidegek miatt megemelkedhetnek az energiaárak Európában

2021 első nagyobb lehűlése régóta nem látott mértékben az égbe repítette az energiaárakat a kontinensen, így tavasszal jelentős drágulásra számíthatunk.

Zürich, 2021. január 15. Hóesésben várakozó utas egy zürichi buszmegállóban 2021. január 15-én, amikor erősen havazik Svájc középső és keleti részén. MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

2021 első nagyobb lehűlése régóta nem látott mértékben az égbe repítette az energiaárakat a kontinensen, így tavasszal jelentős drágulásra számíthatunk.

Miközben Madridban térdig taposnak a hóban az emberek, az Egyesült Királyságban pedig lecsökkent a szélmozgásból nyert villamos energia aránya, a Goldman Sachs Group vészjósló előrejelzéseket készített az idei piac alakulásáról. Soron kívül Négy csecsemőt találtak egy fagyasztóban, mégsem emelnek vádat az anya ellen

Úgy tűnik, hogy 2021 nemcsak pandémia szempontjából lehet még a tavalyi évnél is sokkal tragikusabb. Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, és a kőolaj ára tovább nő, akkor március-április tájékán rekordmagas pénzeket fizethetünk majd az áramért és a gázért – adta hírül a Bloomberg portál.

A problémát tovább mélyíti az Európában viszonylag ritkaságnak számító poláris örvény jelenség, amely során az Arktisz irányából beáramló hideg levegő visszatartja a melegebb áramlatokat a kontinenstől.

Mivel egyre hidegebbek a nappalok és az éjszakák, még a mediterrán országokban is feltekerik a fűtést, ennek pedig az lesz a következménye, hogy tavaszra az energiaárak jelentősen drágulhatnak.

A Goldman elemzéséből kiderült, hogy idén körülbelül 75 százalékkal magasabb lesz a villamos- és gázenergia ára az előző évi értékekhez képest, és még a legmerészebb becslések alapján sem csökkenhet 70 százalék alá ez az arány.

A helyzeten a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság sem segít, Németországban például a 2008-as februári krízis után 2021-re a második világháború óta nem tapasztalt recesszióra készülnek.