Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,71 Ft
Euró
389,58 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
61,829 $

Fullasztókamrákká váltak a koronavírus-kórházak Brazíliában

A védőfelszerelések és főként a lélegeztetőgépek hiánya miatt az Amazonas térség legnagyobb városában, Manausban drámai helyzet alakult ki a klinikák többségében.

Manaus, 2020. május 21. Koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak a Gilberto Noaves kórházban a brazíliai Manausban 2020. május 20-án. Brazília a világon a harmadik olyan ország, ahol a legtöbb koronavírusos fertőzést diagnosztizálták. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem adatai szerint több mint másfélmillió volt a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, és 91 ezernél is többen haltak meg a Covid-19 betegségben. MTI/EPA-EFE/Raphael Alves
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A védőfelszerelések és főként a lélegeztetőgépek hiánya miatt az Amazonas térség legnagyobb városában, Manausban drámai helyzet alakult ki a klinikák többségében.

A kórházak nemcsak hogy túlterheltekké váltak Brazíliában, hanem a személyzet esetében is komoly hiány jött létre, nem beszélve arról, hogy a lélegeztetőgépek is sorra hibásodnak meg, így az orvosoknak és az ápolóknak manuálisan kell biztosítaniuk az intubált betegek oxigén-utánpótlását. Soron kívül Különleges program a fővárosi állatkertben: esti sétákra invitálják az érdeklődőket

Az Oswaldo Cruz Alapítvány egyik kutatója a Folha de S. Paulo hírportálnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Manausban található klinikák többségében, mint például a Getúlio Vargas Egyetemi Kórházban elviselhetetlenné váltak a körülmények.

„Nincs már több oxigén, ezért a kórházak lényegében fullasztókamrákká váltak. Azok a páciensek, akik a csodával határos módon túlélik a fertőzést, maradandó agysérüléseket szenvedhetnek.”

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Brazília egészségügyi minisztere, Eduardo Pazuello elmondta, hogy a légierő segítségével Belémből új lélegeztetőgépeket fognak szállítani a szomszédos Pará állam fővárosába.

További jó hír lehet a manausiaknak, hogy legalább harminc pácienst át fognak szállítani a Getúlio Vargas Egyetemi Kórházból a Piauí államban lévő Teresina Egyetemi Kórházba, ezáltal valamelyest fellélegezhetnek az egészségügyi dolgozók a klinikán.

Brazíliában hónapok óta tarthatatlan a COVID-19 járvány, napi szinten 50 ezer körüli új fertőzöttet azonosítanak, közülük pedig átlagosan nagyjából ezren halnak bele a betegség szövődményeibe.