Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,438 $

Disznószervek emberekbe történő átültetését hajtaná végre egy startup

A marylandi központú United Therapeutics biotechnológiai vállalat genetikailag módosított disznók szerveit szeretné átültetni emberekbe, az első beavatkozásokat pedig még az idén megvalósíthatják.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A marylandi központú United Therapeutics biotechnológiai vállalat genetikailag módosított disznók szerveit szeretné átültetni emberekbe, az első beavatkozásokat pedig még az idén megvalósíthatják.

A Future Human magazinnak adott interjúban David Ayares, a cég Revivicor leányvállalatának tudományos biztosa elmondta, az elkövetkező egy-két évben egészen biztosan alkalmazhatják majd ezt a speciális eljárást: Soron kívül Záporok és zivatarok várhatók pünkösdhétfőn, néhol még jégeső is lehet

„Meg vagyunk győződve róla, hogy a jövőben a kizárólag ezen célból tenyésztett disznók jelenthetik a megoldást a szervátültetésekre, és 2021-ben vagy 2022-ben már meg is valósulhat az első sikeres transzplantáció.”

A startup kitűzött célja, hogy jelentősen enyhítsenek az óriási hiányon, amely miatt az átültetésre várakozó betegek gyakran nem jutnak időben hozzá a létfontosságú szervekhez. Hiába csatlakoznak egyre többen donorként az egészségügyi hatóságok kezdeményezéseihez, a hivatalos adatok szerint minden 17. várólistán szereplő páciens belehal a szövődményekbe.

Az egyik legnagyobb problémát az állatokból származó szervek esetében az jelenti, hogy az emberi szervezet gyakran kilöki magából az új jövevényt az immunrendszer túlzott reakciója következtében, a Revivicor ezért genetikailag módosította a disznók szöveteit, így megelőzhető a heves immunválasz.

Mindezt az úgynevezett alfa-gal cukor disznókban történő kiválasztásának meggátolásával érték el, ami fő okozója volt az emberi szervezetből való kilökődéseknek. A genetikai változtatásoknak köszönhetően az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) decemberben biztonságosnak minősítette az ilyen módszerrel tenyésztett állatokat.

A vállalat jelenlegi tesztmalacán összesen tíz genetikai módosítást végeztek el, az emberi klinikai kísérletek pedig hamarosan megkezdődhetnek. A technológia előnyein kívül rengeteg morális és etikai kérdés is felmerül, amelyek megkérdőjelezhetik az eljárás sikerességét, bár attól még messze vagyunk, hogy az általános orvoslásban is elterjedjenek a disznódonorok.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.