Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,78 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
63,217 $

Eláraszthatják az álhírek a Hundubot, a vírustagadók már meg is jelentek

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a magyar fejlesztésű közösségi médiaoldalt, a Hundubot teljesen eláraszthatják az álhírek, valamint a káros eszmék, amennyiben semmilyen tartalomkontrollt nem vezetnek be.

Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a magyar fejlesztésű közösségi médiaoldalt, a Hundubot teljesen eláraszthatják az álhírek, valamint a káros eszmék, amennyiben semmilyen tartalomkontrollt nem vezetnek be.

Nemrég történt a nagy bejelentés, miszerint Magyarország egy saját közösségi médiaoldalt hoz létre a Facebook alternatívájaként, mely a Hundub nevet kapta. A legtöbben arra hivatkozva hirdetik az oldalt, hogy a Facebookkal ellentétben itt „nincs cenzúra”, és teljesen szabadon leírhatja mindenki a véleményét, politikai hovatartozástól függetlenül. Soron kívül Kiderült, mely kocsikat keresi most mindenki

A Hundubra már 70 ezren regisztráltak, ám a tulajdonosi háttere egyelőre bizonytalan, annyit tudni, hogy két magánszemély és egy közép-amerikai offshore-paradicsomban bejegyzett cég a közösségi oldal tulajdonosa – derült ki az RTL Klub Híradójából. A tartalom kapcsán viszont egyre több az aggodalom, hogy az álhírek melegágya lehet.

Mint a Híradóban is elhangzik, a Hundub állítása szerint a „szabadság és a demokrácia pártján állnak”, ezért semmiféle politikai cenzúrát nem fognak alkalmazni. Igen ám, csak ezzel megvan a veszélye, hogy nagyon káros és őrült eszmék kezdenek el terjedni, mint ahogyan az a 4chan nevű fórumoldal esetében is több alkalommal történt. Egy szakértő a Hundub kapcsán is kiadta a figyelmeztetést:

„Az álhírek, és sok minden más szürke, vagy akár éppen tiltott zónába kerülő tartalom hogyha eláraszt egy ilyen platformot, ahol valamilyen fajta cenzúramentesség van az ablakba kitéve, ez egy nagyon komoly következménye lehet ennek”

nyilatkozta Lévai Richárd közösségi média szakértő.

Mint a Híradóban is elhangzik, akár ál email-címmel is lehet regisztrálni, és a felülete nagyjából úgy néz ki, mint a korábbi Facebook, egy különbséggel: kibővítették a reakciók palettáját egy újabb reakcióval, mely a „Nagy Testvér biztos tiltaná” nevet kapta.

Ennek már megvan a negatív hozománya, ugyanis a vírustagadó és vakcinaellenes csoportok már meg is jelentek a közösségi oldalon, mely egy világjárvány idején igencsak nagy veszélyeket hordoz magában. Minden bizonnyal ez a platform lesz a Facebookról kitiltott személyek és posztok menekülőhelye, amennyiben az oldal vezetői tartják magukat a cenzúramentességhez.

Itt az újabb mérföldkő, nagy földgáz-üzletet kötött a Mol-csoport

A Mol-csoport ezúttal Azerbajdzsánnal kötött egy nagyon fontos üzletet.

Ázsia Expressz: újabb páros búcsúzott, drámai volt a vége

Újabb hajszán van túl az Ázsia Expressz mezőnye, aminek a végén egy páros számára véget ért a verseny a világ másik felén.