Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Elon Musk szerint a marsi gazdaság kriptovalutákra épülhet

A SpaceX és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk nemrég arról beszélt, hogy a vörös bolygón kolóniákat létrehozó telepesek valószínűleg virtuális kriptovalutákat használhatnak majd.

Grünheide, 2020. szeptember 3. Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2020. szeptember 3-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 júliusában kezdi meg a működését. MTI/EPA/Alexander Becer
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A SpaceX és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk nemrég arról beszélt, hogy a vörös bolygón kolóniákat létrehozó telepesek valószínűleg virtuális kriptovalutákat használhatnak majd.

A dél-afrikai származású amerikai üzletember elképzelései szerint az első űrhajósok legkorábban 2024-ben léphetnek a Mars felszínére, később pedig megindulhat a bázisok felépítése a vörös bolygón. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Elon Musk a Twitterén nemrég belengette terveit, melyek szerint a marsbázisokon élő emberek előreláthatólag a Marscoin nevű kriptovalutát alkalmazhatják majd. A Marscoin egy létező projekt, amit 2014-ben indítottak, igaz, néhány éven belül a feledés homályába veszett, és csupán 100 ezer dollár körüli forgalmat bonyolítottak le vele.

Egy másik aspiráns a Dogecoin lehet, ami relatíve népszerű, és a bitcoin összes tulajdonságával rendelkezik. A főként mémek központi szereplőjeként ismeretes Siba Inu kutya arcképével ellátott kriptovalutát Elon Musk is szereti, korábban például viccesen azt tweetelte róla, hogy ő volt a Dogecoin egykori vezérigazgatója.

A Starship kísérleti rakéta 12,5 kilométeres repülési tesztjét múlt hónapban hajtotta végre a SpaceX, amellyel több tonnányi rakományt, illetve száz embert juttathatnak majd el a jövőben a Marsra. A cég komoly felháborodást váltott ki a nyilvánosságból, amikor októberben bejelentették, hogy nem fogják elismerni a nemzetközi jogot a Marson, helyette saját szabályokat és rendeleteket alkotnának meg.

A SpaceX Starlink internetes projektjének használati feltételei között az szerepel, hogy a vörös bolygót szabad égitestként értelmezik, és semmilyen Föld-központú kormány vagy hatóság nem birtokolhatja a rajta lévő területeket, valamint nem avatkozhatnak be a marsi tevékenységekbe.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan mire is gondoltak a vállalatnál, illetve az is kérdéses, mi lehet Elon Musk célja a telepekkel és a szabályokkal kapcsolatban. Vajon a Marson a kriptovalutákkal együtt egy modern kori demokrácia alakulhat ki, esetleg valami más – választ csak akkor kaphatunk, ha az üzletember tervei beteljesülnek.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.