Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Így változtass a főzési szokásaidon, hogy megóvd a környezeted

A főzés és a sütés az évszázadok alatt valóságos modern kori művészetté nőtte ki magát, manapság pedig már olyan módszerek is rendelkezésére állnak a profi séfeknek és a hobbiszakácsoknak egyaránt, amelyekkel megkímélhetjük a környezetünket is.

Greenbox
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A főzés és a sütés az évszázadok alatt valóságos modern kori művészetté nőtte ki magát, manapság pedig már olyan módszerek is rendelkezésére állnak a profi séfeknek és a hobbiszakácsoknak egyaránt, amelyekkel megkímélhetjük a környezetünket is.

Az Our World Data elemzéséből kiderült, hogy az állati eredetű termékek sokkal nagyobb karbonlábnyomot hagynak maguk után a növényi élelmiszerekhez képest. Talán nem is gondolnánk, hogy sertés- vagy csirkehús elkészítése során 7 kilogrammnyi szén-dioxid keletkezhet, míg sajt és bárányhús esetében ugyanez az érték akár 20 kilogrammra is emelkedhet. Soron kívül Megtörtént a vádemelés az Orbán-beszéd alatt őrizetbe vett volt nyomozó ellen

A legutóbbi hivatalos adatok alapján a sütés-főzés világszerte a szén-dioxid emisszió 37 százalékáért felelős, ezért tisztán látszik, hogy legyen szó hobbi- vagy profi szakácskodásról, sajnos jelentősen hozzájárulunk ilyen módon is az üvegházhatású gázok kialakulásához.

Mindezeken való enyhítés céljából a tudósok egy kutatás során 11 különböző sütési módszert vizsgáltak meg, majd megnézték, hogy melyekkel csökkent a visszamaradt karbonlábnyom.

Rájöttek, hogy a krumplihoz, sárgarépához, salátához, kelkáposztához és hagymához hasonló zöldségeknél 61 százalékos koncentrációjú szén-dioxid kibocsátás jött létre, a halak és a húsok elkészítésénél pedig 80 százalék körüli eredményeket kaptak.

A meglévő statisztikai mutatók alapján kiszámolták, hogy a gyorséttermi ételek, valamint a kenyér egyaránt 13 százalékot tesznek ki a globális emisszióból, miközben a félkész, illetve mirelit ételek az üvegházhatású gázok 42 százalékáért felelnek.

A legjobb megoldás az lenne, ha magas nyomáson, alacsonyabb hőfok mellett tudnánk megfőzni az ételeinket, ebben az esetben ugyanis nemcsak hogy szignifikáns mértékben csökkenteni lehetne a káros gázok levegőbe való jutását, hanem a párolás következtében sokkal ízletesebb fogásokat is készíthetnénk.

A Medián szerint a biztos pártválasztók körében már 47%-on a Tisza, 36%-on a Fidesz

A felmérés alapján a Fidesz szavazóinak száma öt százalékponttal csökkent a teljes lakosság körében, 32%-ról 27-re, míg a Tisza tábora nem változott, jelenleg a magyarok 34%-a szavazna rájuk.