Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,881 $

Olyan gyógyszert kezdtek el tesztelni, amely „azonnali immunitást” adhat a koronavírus ellen

Megkezdték egy olyan antitest-terápia klinikai kísérleteit Nagy-Britanniában, mely a tudósok reményei és jóslata szerint „azonnali immunitást” képes biztosítani azoknak, akik megfertőződhettek koronavírussal, és meggátolhatja a megbetegedést.

...svg content...MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Megkezdték egy olyan antitest-terápia klinikai kísérleteit Nagy-Britanniában, mely a tudósok reményei és jóslata szerint „azonnali immunitást” képes biztosítani azoknak, akik megfertőződhettek koronavírussal, és meggátolhatja a megbetegedést.

A tudósok elmondása szerint a gyógyszer azonnali és hosszú távú védelmet ad azoknak a betegeknek, akinek már késő beadni a vakcinát, így több ezer ember életét lehet „utólag” megmenteni – írja a Daily Mail. A remények szerint „sürgősségi” terápiaként lehet alkalmazni akár kórházi kezelés során, akár idősotthonok lakói vagy egyetemi diákok körében is. Soron kívül Orbán Viktor besétált egy hódmezővásárhelyi sörözőbe

Azoknak az embereknek lehet ez igazán jó, akik olyan személlyel élnek egy háztartásban vagy kerülnek kontaktusba, akik elkapták a vírust. A brit lap szerint ez akkor is meggátolja az ember megbetegedését, és adott esetben a fertőzés kialakulását is, ha az érintett egyébként nincs beoltva a vakcinával.

A University College London kórházaiban már meg is kezdték a klinikai teszteket, egyelőre tíz emberen, de a tudósok tervei szerint 1125 emberen próbáljak majd ki globálisan. A gyógyszerből két adagot kell a tervek szerint a szervezetbe juttatni, és a tudósok abban reménykednek, hogy ez legalább 6-12 hónapra biztos védettséget ad a vírus ellen.

A Provent nevű gyógyszer egy antitest alapú készítmény, amelyet elsősorban olyan embereknek kívánnak biztosítani, akik nem feltétlenül részesülnek megfelelően a vakcinákból, vagy csak sokadikak a sorban, mint például a legyengített immunrendszerűek. Az egyetemisták, katonák, gyári munkások és az egészségügyi dolgozók is célcsoportnak tekinthetők, ugyanis körükben gyorsan szét tud terjedni a fertőzés.

Jelenleg abban reménykednek, hogy azonnali védelmet tud a gyógyszer biztosítani, ami a kifejezetten veszélyes járványkitöréseket, mint az idősotthonbeli kitöréseket remekül tudná menedzselni. Egyelőre még korai fázisban jár a gyógyszer, de a tudósok abban bíznak, hogy már jövő tavasszal elkezdhetik széles körben alkalmazni.