Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,76 Ft
Euró
390,96 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
61,413 $

Megtalálták az újabb felelősét a 32 évvel ezelőtti, 270 halálos áldozattal járó repülő-robbantás miatt

Bíróság elé állítják az Egyesült Államokban az 1988-as Lockerbie-katasztrófa egyik felelősét, a líbiai Abu Aglia Mohammad Maszudot, aki a bombát készíthette, amellyel a 270 ember halálát okozó robbantást elkövették.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Bíróság elé állítják az Egyesült Államokban az 1988-as Lockerbie-katasztrófa egyik felelősét, a líbiai Abu Aglia Mohammad Maszudot, aki a bombát készíthette, amellyel a 270 ember halálát okozó robbantást elkövették.

Szinte napra pontosan 32 évvel a katasztrófát követően a szinte egyetlen élő, a robbantással összefüggésbe hozható embert is bíróság elé fogják állítani – írja a Sky News. A titkosszolgálatok és a média oknyomozása segítségével ugyanis kiderült, hogy ő volt az, aki a repülőgép-szerencsétlenséghez szükséges bombát készítette. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Maszúd így az amerikai bíróságok előtt is felelhet tetteiért, ám jelenleg egy líbiai börtönben ül, ugyanis 10 évre ítélték el bombakészítés miatt. A Wall Street Journal értesülései szerint azonban az amerikai igazságügyi miniszter, William Barr követelheti és követelni is fogja Maszúd kiadatását az amerikai hatóságoknak.

Az 1988-as robbantás összefüggésében még 2001-ben ítélték börtönbüntetésre Abdelbasszet al-Meghrabi líbiai titkos ügynököt, aki magát a bombát vitte fel a repülőgépre. Al-Meghrabit azonban 2009-ben kiengedték a börtönből az egészségügyi állapotára hivatkozva, és végül 2012-ben el is hunyt Tripoliban, prosztatarák miatt.

Akkoriban egy egészen nagy nemzetközi csatározás indult el Líbia és a nyugati országok között, ugyanis az akkori diktátor, Moammer Kadhafi nem adta ki sokáig a feltételezett elkövetőket. Több szankciót is kivetettek Líbia ellen, amit csak az elkövetők kiadása, és 2.32 milliárdos dolláros kártérítés ellenében oldottak fel.

Az 1988. december 21-én elkövetett robbantásban összesen 243 – köztük 189 amerikai, és négy magyar – utas, a 16 fős személyzet, és a skóciai Lockerbie városának 11 lakója vesztette életét. Az azóta megszűnt PanAm 103-as járata Frankfurtból New Yorkba tartott volna, ám a líbiai támadók a skóciai település felett megsemmisítették.

                                     ,