Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,84 Ft
Euró
388,17 Ft
Font
452,51 Ft
Bitcoin
63,581 $

Nem engedték elindulni a választásokon a kínzással vádolt korábbi elnököt, puccskísérlettel próbált válaszolni

December 27-én tartják az elnök- és törvényhozási választásokat az állandó etnikai alapú erőszak által sújtott Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a korábban katonai puccsal hatalomra került elnököt bírói ítélettel tiltották el attól, hogy indulhasson a pozícióért.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

December 27-én tartják az elnök- és törvényhozási választásokat az állandó etnikai alapú erőszak által sújtott Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a korábban katonai puccsal hatalomra került elnököt bírói ítélettel tiltották el attól, hogy indulhasson a pozícióért.

Francoise Bozize, a Közép-afrikai Köztársaság korábbi elnöke még 2003-ban került hatalomba katonai puccs útján, ám egy évtizeddel később, szintén puccsal eltávolították, miután egy másik militáns csoport vette át a hatalmat a főváros felett. Bozize megpróbált az idei közép-afrikai választásokon elindulni, ám az ország legfelsőbb bírósága tiltotta el ettől. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Az első számú indok, amiért Bozize nem indulhat a választáson, az a nemzetközi elfogatóparancs, ami ellene érvényben van, nem csekély súlyú bűncselekményekért. A rövid életű elnököt többek között emberiség elleni bűntettel, gyilkossággal, önkényes letartóztatással és kínzással vádolják a nemzetközi bíróságokon.

Bozize saját elmondása szerint elfogadta a bíróság döntését, ám a Bangui (főváros) székhelyű központi kormány másról jelentett – írja a Deutsche Walle. Ange Maxime Kaagui kormányszóvivő ugyanis arról számolt be, hogy Bozize puccskísérletet akart végrehajtani azáltal, hogy az embereivel bevonul a fővárosba, és elfoglalja azt.

Mint a hírügynökség is írja, a választások tisztasága és jelentősége szempontjából aligha releváns Bozize önkéntes akciója, ugyanis ennél sokkal hatalmas problémák vannak az országban. Az egyik legfőbb probléma, hogy a központi kormány nem igazán tart a kezében más területet a fővároson, Banguin kívül.

A vidéki területeket, köztük a főváros felé vezető utat leginkább, és a nagyobb vidéki területeket ugyanis különböző lázadó militáns szervezetek uralják. A részükről is van fejlemény, ugyanis a három legnagyobb militáns csoport vezetője – melyek együttesen az ország nagy részét ténylegesen irányítják – bejelentette, hogy összeállnak egy egyesült szervezetté, amely a Hazafiak a Változásért Koalíció (CPC) nevet fogja viselni.

A Közép-afrikai Köztársaságban egyébként Bozize megpuccsolása után szabadult el igazán a pokol, ugyanis a muszlim kisebbséghez tartozó fegyveresek távolították el Bozize elnököt a hatalomból, amelyre a keresztény milíciák válaszcsapásokat mértek. Ez egy nagyon véres polgárháborút robbantott ki, amelyben nem ritkák az etnikai alapú gyilkolások, és a népirtás sem.

Az ENSZ is küldött békefenntartó csapatokat 2014-ben, amihez a francia katonaság erői is csatlakoztak. Franciaország azonban már 2016-ban ki is vonta csapatait az országból, miután lezavarták az előző választást, amit a jelenlegi elnök, Faustin-Archange Touadera nyert meg, az erőszak azonban nem csillapodott.

Letartóztattak egy amerikai katonát Oroszországban, lopással vádolják

Múlt csütörtökön, Vlagyivosztokban vették őrizetbe a 34 éves férfit.