Mutatjuk a tökéletes karácsonyi töltött káposzta receptjét
Ha szeretnénk egy kicsit feldobni a hagyományos magyar karácsonyi vacsoránkat, akkor mutatunk pár tippet ahhoz, hogyan tehetjük sokkal ínycsiklandozóbbá az ünnepi menüt.
Ha szeretnénk egy kicsit feldobni a hagyományos magyar karácsonyi vacsoránkat, akkor mutatunk pár tippet ahhoz, hogyan tehetjük sokkal ínycsiklandozóbbá az ünnepi menüt.
Talán mondanunk sem kell, hogy a bejglin, a halászlén és a mézeskalácson kívül a töltött káposzta a karácsonyi menü kulcsfontosságú szereplője. Elkészítése sokunk számára tűnhet bonyolult feladatnak, igazából viszont egy rendkívül egyszerű fogásról van szó, amelyhez nem kell túlságosan nagy jártasság.
Mindenkinek megvan a saját tökéletes receptje ehhez az ételhez, így mi is leírjuk, nagymamánk hogyan tanította meg e nemesi lakoma összeállítását. Természetesen nem szükséges minden egyes fűszert beszereznünk ahhoz, hogy ízletes legyen a fogás, az viszont biztos, hogy sokkal ízletesebbé tehetjük vele a töltött káposztánkat.
Első lépésben szeleteljünk le vékony csíkokra fél kilogramm közepesen zsíros szalonnát, majd egy serpenyőben süssük meg őket. Szedjük ki a megsült szalonnadarabkákat, majd a zsírban pirítsunk meg két fej apróra vágott vöröshagymát és négy gerezd fokhagymát, valamint adjunk hozzá egy csipet fűszerköményt.
Tegyünk egy nagyobb tálba egy kiló darált sertéshúst, ezután ízlés szerint sózzuk meg, adagoljuk hozzá a korábban megfőzött fél kilogramm rizst, a dinsztelt hagymát és fokhagymát, továbbá fűszerezzük meg pirospaprikával a masszát. Ha szeretnénk plusz ízkavalkáddal megbolondítani a darált húsunkat, akkor görögszénával bátran megszórhatjuk – egy viszonylag olcsó fűszerről van szó, ami legfőképpen a különféle fűszerkeverékek alaparomáját adja meg, és kiváló ízesítője lehet töltött káposztánknak egyaránt.
Mindezek után jön az időigényes rész, ugyanis bele kell töltenünk a kiterített káposztalevelekbe a darált húst, majd fel kell csavarnunk őket. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a rétegezés! Helyezzük egy nagyobb lábos aljába a savanyú káposztát, szórjunk rá néhány szelet kolbászt, illetve pár szem rózsaborsot és zöld borsot. Erre a rétegre tegyünk rá annyi darált hússal becsomagolt káposztalevelet, amennyit csak tudunk.
Ha ez kész, folytassuk a rétegezést mindaddig, amíg ki nem fogyunk az alapanyagokból. A folyamat legvégén öntsük fel annyi vízzel az egészet, hogy éppen ellepje a káposztáinkat. Tegyünk fedőt a lábosra, majd lassú lángon, 2 órán át főzzük meg.
Ha letelt a két óra, adjuk hozzá a töltött káposztához a rántást. Ennek elkészítése pofonegyszerű: olvasszunk fel egy evőkanál zsírt egy serpenyőben, szórjunk rá egy evőkanálnyi lisztet, majd ezt keverjük össze. Amint összekevertük, vegyük le a lángról, szórjunk bele némi fűszerpaprikát, ezután öntsük rá a káposzta tetejére, és oszlassuk szét egyenletesen.
Végül már csak a tálalás van hátra, jó étvágyat kívánunk!