Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,438 $

Összesen 42 újságírót végeztek ki munkája miatt 2020-ban

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) éves jelentéséből kiderült, hogy nemcsak az újságíró-gyilkosságok, hanem a politikai indíttatású bebörtönzések is felélénkültek idén.

...svg content...Isztambul, 2018. október 25. Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró portréjával tiltakoznak az újságíró meggyilkolása ellen Szaúd-Arábia törökországi konzulátusánál Isztambulban 2018. október 25-én, három héttel az után, hogy az ügyintézésért folyamodó Hasogdzsit megölték Szaúd-Arábia isztambuli fõkonzulátusán. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló újságírót azt követõen ölték meg október 2-án, hogy ügyintézés miatt bement Szaúd-Arábia isztambuli fõkonzulátusára. MTI/EPA/Erdem Sahin
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) éves jelentéséből kiderült, hogy nemcsak az újságíró-gyilkosságok, hanem a politikai indíttatású bebörtönzések is felélénkültek idén.

Az újságíró-gyilkosságok toplistáját 2020-ban is Mexikó vezeti, ahol összesen 13 publicistát végeztek ki. A ranglista második helyén Pakisztán áll 5 gyilkossággal, őket követi holtversenyben Afganisztán, India, Irak és Nigéria 3-3 esettel. Soron kívül Záporok és zivatarok várhatók pünkösdhétfőn, néhol még jégeső is lehet

A helyzet az elmúlt évtizedekben semmit sem javult, az IFJ szerint csupán enyhe csökkenést tapasztaltak, ami azonban korántsem jelenti azt, hogy az újságírók ne lennének napi szinten kitéve a fenyegetettségnek és a meghurcoltatásoknak.

Az 1990-es, 2000-es és 2010-es évek összesített adatai alapján egészen pontosan 2 658 újságírót gyilkoltak meg világszerte. Az IFJ-nek 150 országban 600 ezernél is több tagja van, és folyamatosan nyomon követik a kollégáikkal kapcsolatos vegzálásokat, amelyeket legfőképpen a helyi politikusok és kormányok, illetve maffiavezérek tesznek meg ellenük elhallgattatás céljából.

Az IFJ elnöke, Younes Mjahed elmondta, a statisztikák szomorú képet festenek a politika jelenlegi állapotáról, hiszen a tényfeltáró újságírók sokszor nagyobb veszélyben érezhetik magukat, mint azok a társaik, akik éppen behódoltak az uralkodó pártrezsimnek.

„A lesújtó számadatok kijózanító hatásúak – az újságírók az egész világon azért küzdenek, hogy igazságosságot teremtsenek, mégis saját életükkel fizetnek a munkájukért.”

Az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay szintén méltatta a publicisták munkáját, a szervezet hágai konferenciáján kiemelte a riporterek mindennapi tevékenységének fontosságát:

„Az újságírók nemcsak hogy létfontosságú információkat közölnek velünk pandémia idején, hanem segítenek megkülönböztetni az álhíreket a valós hírektől, ezáltal reális képet kaphatunk arról, mi zajlik éppen a világban.”

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.