Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,787 $

Egyelőre stagnál a jövedelem növekedése Magyarországon, de lenne kiút

Hazánk még a folyamatos gazdasági növekedés ellenére sem érte el a közepes jövedelmű országok fejlettségi szintjét, azonban az innovációs képesség javításával és az oktatás korszerűsítésével már most lehetne tenni azért, hogy kikerüljünk ebből a gödörből.

...svg content...Szentgotthárd, 2020. december 4. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) gyárlátogatáson a Kiswire Szentgotthárd Kft. szerződésátadási ünnepsége után Szentgotthárdon 2020. december 4-én. A Kiswire Szentgotthárdon 560 millió forint beruházással növeli a gumiabroncsok megerősítését szolgáló acélszálak gyártási kapacitását, amelyhez a magyar kormány 238 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, ezáltal a cég 190 munkahelyet véd meg. MTI/Varga György
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Hazánk még a folyamatos gazdasági növekedés ellenére sem érte el a közepes jövedelmű országok fejlettségi szintjét, azonban az innovációs képesség javításával és az oktatás korszerűsítésével már most lehetne tenni azért, hogy kikerüljünk ebből a gödörből.

Az InfoStart elemzéséből megtudhattuk, hogy bár a kevésbé fejlett országok egy bizonyos pontig gyorsan le tudják dolgozni hátrányukat, egy szinten mintha betonfalba ütköznének, és leállna az emelkedés. A Kopint-Tárki vezérigazgatója a lap felkeresésére elmondta, Magyarországon is ugyanez a helyzet. Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Európában hazánk a közepes jövedelműek csoportjának alsó perifériáján mozog, és még a V4-ek között is a gyengébben teljesítők kategóriájába tartozik. Amíg Szlovénia és Csehország a GDP-t figyelembe véve az EU-s átlag 90-95 százalékán áll, addig Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon ez az arány csupán 70 százalék.

A megtorpanó fejlődésnek rengeteg tényezője van, a legjellemzőbb faktor a külföldi tőke magas aránya, ami a kezdetekben erősen támogatja a növekedést, viszont amikor egy vállalat külföldre megy, és ott létesít telephelyet, a termelést is kiviszi, az azt megelőző fázisokat azonban itthon hagyja.

Általánosságban elmondható, hogy maga a termelés által keletkezik a legkevesebb hozzáadott érték. A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint az egész termelési fázist és értékláncot tekintve alacsony az egy főre hozzáadott érték Magyarországon. A szakember hozzátette, a jövőben minden azon múlhat, hogy a belföldi cégek milyen innovációs hajlandósággal fognak rendelkezni, továbbá miként fejlődik az oktatás.

Gyurcsány Ferenc levezette, szerinte miért volt jobb vele Magyarország

Lesznek szép számmal, akik vitatkozni fognak azon, amiket Gyurcsány Ferenc mondott, mert még mindig tömegek mondják azt, hogy soha nem akarnák újra miniszterelnökként.