Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,23 Ft
Euró
388,32 Ft
Font
450,77 Ft
Bitcoin
62,039 $

Fél tonnás második világháborús légibombát hatástalanítottak Taksony külterületén

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred ezúttal is kiváló munkát végzett, és sikeresen hatástalanították a nagy második világháborús légibombát.

Belföld

A T-800-as

Szerkesztő

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred ezúttal is kiváló munkát végzett, és sikeresen hatástalanították a nagy második világháborús légibombát.

Hosszú évtizedekkel a második világháború vége után is időről időre előkerülnek fel nem robbant bombák. Így volt ez ezen a héten is Taksony külterén, ahol a szántóföldön kellett a szakembereknek hatástalanítaniuk egy nagy, 500 kilogrammos légibombát. Soron kívül Orbán Viktor és Kína elnöke nagy bejelentéseket tett, itt vannak a részletek

Műszeres vizsgálat során került elő egy GP 1000 típusú, amerikai gyártmányú, második világháborús bomba, amely élesített orr- és fenékgyújtó szerkezetet is tartalmazott. A robbanótest egy méterrel a földfelszín alatt helyezkedett el, kezdetben csak az orrába szerelt gyújtószerkezethez fértek hozzá a katonák – állt a hivatalos közleményben, amit Gajdos Milán hadnagy írt meg.

Ezt szerelték ki először a tűzszerészek, majd markoló segítségével kiásták a teljes bombatestet és hatástalanították annak fenékgyújtó szerkezetét is Bábel Attila főtörzsőrmester, járőrparancsnok irányításával. Ezt követően elszállították a robbanószerkezetet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítés céljából – folytatódik a közlemény, mely mellé látványos képeket is közöltek.

<strong>Fotó <strong>Gajdos Milán hadnagy

A légibomba közelében előkerült még 3 darab 7,5 centiméter átmérőjű német páncéltörő gránát és egy 37 milliméteres szovjet páncéltörő gránát is, amelyek szintén elszállításra kerültek. Lakott területtől és közutaktól nagy távolságra, biztonsági zónán kívül helyezkedtek el a robbanóeszközök, így a tűzszerész művelet során állampolgári korlátozások elrendelésére nem volt szükség.

Gyakorlóbombákat talált a honvédség a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Az 500 kilogrammos légibomba hatástalanítását illetően Szilágyi Zsolt ezredes, alakulatunk parancsnoka kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a haderőfejlesztési programnak köszönhetően az alakulat képessé vált az ilyen jellegű, összetett, akár földmunkát is igénylő tűzszerész műveletek önálló végrehajtására.